Codul etic care interzice „cadourile nesimțite” în școli, UITAT în dezbatere de doi ani. Explicația Ministerului Educației: „Poate suna foarte bine literar, dar poate fi interpretat juridic”

Codul etic care interzice cadourile nesimțite în școli, UITAT în dezbatere de doi ani. Explicația Ministerului Educației: Poate suna foarte bine literar, dar poate fi interpretat juridic
Publicat: 19/01/2014, 09:51
Actualizat: 24/10/2014, 03:47

Codul etic din învățământ care interzice strângerea de bani în școli a zăcut în birourile Ministerului Educației aproape doi ani, sub pretextul „dezbaterii publice”, fiind scos din sertar odată cu amplificarea scandalului „cadourilor nesimțite” de la școala de fițe a învățătoarei Bându.

Prevăzut în legea educației din 2011, codul trebuia adoptat prin ordin de ministru. De ce nu s-a întâmplat acest lucru? „Știu că se finalizase codul etic, dar guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”, susține fostul ministru Daniel Funeriu.

De ce nu a fost adoptat totuși un cod etic al profesorilor cu toate că există un astfel de proiect pus în dezbatere publică de mai bine de un an și jumătate?

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, arată cu degetul către USL care spune că el a adoptat ordinul privind regulamentul Consiliului Național de Etică și că a lăsat codul etic în dezbatere publică. „Guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”, susține el.

„Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, spune în replică Gabriel Ispas, secretar general adjunct la Ministerul Educației. „Unele formulări pot suna foarte bine din punct de vedere literar, dar pot fi interpretate din punct de vedere juridic”, susține și secretarul de stat Ștefania Duminică.

Daniel Funeriu: Guvernarea venită după plecarea mea nu a mai făcut nimic

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că el a dat ordinul de ministru nr 5550/2011, emis în luna octombrie 2011, pe baza căruia a fost constituit acel consiliu în februarie 2012: „Acest consiliu s-a constituit la câteva zile după ce am plecat de la minister. Știu că se finalizase codul etic, dar guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”.

După plecarea lui Daniel Funeriu, la Ministerul Educației a venit Ecaterina Andronescu, care spune că acest cod etic nu a fost adoptat pentru că timpul a fost foarte scurt.

„Nu a fost adoptat pentru că a fost lansat de Funeriu și eu am stat șase luni ca ministru. A fost un mandat scurt. Și după părerea mea, acest cod trebuie refăcut pentru că unele dintre prevederi nu sunt potrivite. Codul Etic ar trebui să înlocuiască statutul personalului didactic, care a fost anulat de legea educației. În statutul personalului didactic erau scrise foarte clar care sunt drepturile profesorilor și, deopotrivă, obligațiile pe care cadrele didactice le au. Funeriu a anulat statutul și de aici situația asta. În legea educației mai e un simulacru de statut al profesorilor”, a spus Ecaterina Andronescu.

Codul Etic va fi refăcut de juriștii de la Educație

Reprezentanții Ministerului Educației și-au propus ca cel mai târziu până la 15 iunie să adopte un cod de etică pentru școli, îmbunătățit.

„Termenul de 15 iunie este unul maximal, dacă terminăm dezbaterea în februarie, atunci va fi adoptat mai devreme. Ceea ce este acum în dezbatere este un proiect de lucru de la care pornim. Și invităm pe toată lumea să vină să facem un cod etic foarte bun. Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, a spus Gabriel Ispas, secretar general adjunct la Ministerul Educației. Acesta susține că la începutul săptămânii viitoare se va stabili modul în care va avea loc dezbaterea.

„Codul actual este corect, dar mai trebuie îmbunătățit. Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, a mai spus Gabriel Ispas.

Ștefania Duminică, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, susține că în prezent codul etic, cu toate că e în dezbatere, se află și la comisia juridică din Ministerul Educației.

„Vor fi organizate dezbateri în momentul în care departamentul juridic de la minister va rescrie o parte din codul etic pus in dezbatere. Acum se lucrează la tehnica legislativă, la formulări, pentru că unele formulări pot suna foarte bine din punct de vedere literar, dar pot fi interpretate din punct de vedere juridic”, a spus pentru gândul Ștefania Duminică, care arată că nu știe de ce codul etic a fost întârziat.

„Îmi e foarte greu să vă spun de ce nu s-a adoptat codul etic până acum, dat fiind că eu am venit din luna mai 2013 la minister. Probabil că au fost alte priorități. Legea1/2011 a necesitat multe îmbunătățiri și reformulări și probabil că acest cod etic a fost lăsat deoparte pentru alte legi mai importante”, a spus secretarul de stat. Aceasta mai spune că va exista un Consiliu Național de Etică format din profesioniști recunoscuți, consiliu care va funcționa după niște criterii.

Ce este interzis prin Codul Etic pus în dezbatere publică

Codul etic pus în dezbatere publică conține patru capitole printre care și responsabilitățile profesorilor. Codul interzice orice activități care generează corupție precum:

– fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

– solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obținerii de către elevi a unor rezultate școlare incorecte;

– traficul de influență și favoritismul în procesul de evaluare;

– colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinții acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea și desfășurarea unor activități de evaluare (examene și evaluări naționale, olimpiade, alte concursuri școlare etc.);

– interzicerea meditațiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

DESCARCĂ DE AICI CODUL DE ETICĂ PENTRU INVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

PENTRU ȘTIRI ȘI COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK GANDUL EDUCAȚIE

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal