Prima pagină » Economic » Patronat: Prețul legumelor va crește cu 50% după scumpirea gigacaloriei

Patronat: Prețul legumelor va crește cu 50% după scumpirea gigacaloriei

Patronat: Prețul legumelor va crește cu 50% după scumpirea gigacaloriei
Creșterea prețului gigacaloriei, în București, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a roșiilor și altor legume produse în România cu 50%, precum și oprirea activității unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în șomaj 2.000 de salariați, potrivit federației de producători Pro Agro.

Creșterea prețului gigacaloriei, în București, cu 40% la 1 ianuarie, va determina o scumpire a roșiilor și altor legume produse în România cu 50%, precum și oprirea activității unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în șomaj 2.000 de salariați, potrivit federației de producători Pro Agro.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului București, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să își restrângă activitatea și se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producție. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federației PRO AGRO și a organizației de producători HORTIFRUCT, singura organizație de producători agricoli din România recunoscută de UE”, arată federația, într-un comunicat.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preț diferențiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

În aceste condiții, unele sere își vor sista activitatea și vor trimit salariații în șomaj.

„Din primele noastre calcule, apreciem că roșiile și celelalte legume românești se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piață din România, pentru care prețurile din București sunt de referință”, a declarat președintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piața internă și externă și își desfășoară activitatea pe o suprafață de 90 de hectare, va opri producția.

„Într-o țară membră a UE instituțiile naționale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligațiile față de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultați. În consecință am luat decizia să închidem complet unitatea. 2.000 de salariați vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenționate din celelalte țări producătoare, precum Turcia. Solicităm primului ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluții”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Nițu.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat în decembrie că va căuta soluții care să-i ajute pe producătorii agricoli cu sere ce deservesc Bucureștiul, astfel încât aceștia să nu intre în colaps după scumpirea gigacaloriei pentru agenții economici din Capitală.

El a afirmat atunci că a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a întrebat, legat de scumpire: „Domnu’ Oprescu, ce faceți, dom’ne?”.

Oprescu a susținut că a înțeles problemele proprietarilor de sere și că va căuta o soluție la începutul anului 2014.

În acest sens, a explicat primarul general, ar fi nevoie atât de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, cât și de una „la nivel central”. Oprescu a mai spus că a căzut de acord, în această privință, cu ministrul Agriculturii.

 

Autor

Citește și