Alimentele care au un conținut ridicat de flavonoide și antocianine, antioxidanți, ajută la prevenirea diabetului de tip 2. Concluzia vine din partea cercetătorilor de la Universitatea din Estul Angliei.
Specialiștii spun că vinul, ciocolata, ceaiul și fructele de pădure sunt alimente care abundă în antioxidanții menționați mai sus, notează site-ul edp24.co.uk. Datele studiului mai arată că o dietă bogată în flavonoide și antocianine este asociată cu o insulinorezistență mai scăzută și cu o reglare mai bună a glucozei din sânge.
Conform rezultatelor studiului, acest tip de antioxidanți reduce riscul de inflamații cronice, care pot cauza diabet, obezitate, boli cardiovasculare și cancer.
„Ne-am concentrat asupra flavonelor, care se regăsesc în verdețuri și legume precum pătrunjel, cimbru și țelină, și asupra antocianinelor, regăsite în fructe de pădure, struguri negri, vin și alte fructe și legume de culoare albăstruie. Acesta este unul dintre primele studii pe scară largă, efectuate pe oameni, care examinează modul în care acești compuși bioactivi puternici ar putea reduce riscul de diabet”, a declarat profesorul Aedin Cassidy, de la Școala medicală din Norwich, afiliată UEA.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii britanici au testat aproape 2.000 de femei sănătoase, care au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, pentru a estima aportul zilnic de flavonoide.
Apoi, oamenii de știință au analizat mostrele de sânge, în vederea evaluării nivelului de glucoză și al inflamațiilor, analizând, de asemenea, gradul de insulinorezistență, un indicator al diabetului de tip 2.
„Am descoperit că femeile care au urmat o dietă bogată în antocianine și flavone au avut un grad de insulinorezistență mai scăzut. Insulinorezistența ridicată este asociată cu formele de diabet de tip 2, prin urmare, persoanele care consumă alimente bogate în acești compuși – cum ar fi fructe de pădure, verdețuri, struguri negri, vin – au o probabilitate mai redusă de îmbolnăvire”, a adăugat Aedin Cassidy.