Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marți, că, în opinia sa, draftul Raportului MCV conține referirile favorabile Guvernului, el arătând că, pe ansamblu, documentul conține și laude și critici și că Raportul consemnează faptul că instituțiile statului de drept funcționează și că direcția e bună.
„În opinia mea, în MCV referirile la Guvern sunt favorabile. În ceea ce privește ansamblul acestui draft de raport, eu cred că sunt și laude și critici și, până la urmă, se spune că instituțiile statului de drept funcționează, ceea ce este foarte important și că direcția este una bună”, a spus Dragnea.
Întrebat de un jurnalist cum comentează faptul că în Raportul MCV se precizează că există neclarități referitoare la procesul descentralizării, mai ales în privința impactului asupra luptei împotriva corupției la nivelul autorităților locale, Dragnea a răspuns: „Am citit și eu același draft și cred că ne-am uitat din unghiuri diferite la ce scrie acolo”.
„Informația este cu totul alta și este o informație importantă și anume faptul că descentralizarea nu a fost percepută sau nu a fost analizată sau definită de cei care au făcut Raportul MCV că ar putea influența în mod negativ corupția (lupta împotriva corupției, n.r.), ceea ce este un lucru foarte important, pentru că în perioada trecută se tot vorbea că descentralizarea stimulează corupția la nivel local. Doamne ferește! În toată Europa este lucrul ăsta”, a adăugat Dragnea.
El a spus că Raportul MCV sugerează realizarea unui echilibru între responsabilitățile care se transferă către autoritățile locale și păstrarea posibilității de a efectua controlul și verificarea.
„Tot în acest draft se vorbește pentru prima data despre niște proiecte ale Guvernului și sunt prezentate ca exemple de bune practici câteva acțiuni din educație, sănătate, justiție, dezvoltare regională și administrație publică. Sunt proiecte pe care le-am derulat noi și le derulăm în continuare și cu ONG-uri și cu instituțiile europene și care sunt foarte bine apreciate”, a mai spus Dragnea.
Modificările la Codul Penal privind introducerea superimunității pentru parlamentari și dezincriminarea conflictelor de interese sunt criticate dur în Raportul MCV, notează „Gândul”, în draftul documentului menționându-se că există îngrijorări referitoare la independența sistemului judiciar.
Draftul raportului, consultat de „Gândul”, arată că raportul experților europeni va critica dur modificările la Codul Penal privind introducerea superimunității pentru parlamentari și dezincriminarea conflictelor de interese.
În concluziile draftului de raport se menționează că există îngrijorări referitoare la independența sistemului judiciar și că există o rezistență la nivel politic și administrativ privind măsurile anticorupție.
Raportul MCV pentru România va fi publicat miercuri.