Învățătoarea Dana Blându, concediată de la Școala 10 din București în urma acuzațiilor că a cerut părinților bani pentru cadourile de Crăciun, a fost audiată, joi, de polițiștii Secției 6, în dosarul în care este cercetată pentru primire de foloase necuvenite.
Blându a venit la Secția 6 în jurul orei 10.00, însoțită de avocat, și a rămas în unitatea de Poliție aproape o oră și jumătate, timp în care a răspuns întrebărilor puse de judiciariștii care o cercetează.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, învățătoarea a fost chemată la Poliție după ce anchetatorii au încheiat audierea părinților celor 20 de copii din clasa unde era învățătoare Dana Blându.
Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și învățătoarea Blându, aceasta cerând bani pentru cadouri.
Părinții îi reproșau învățătoarei că le cere prea mulți bani, Blându replicând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei școlii și bibliotecarei, cât și paznicilor și femeilor de serviciu.
„Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine… Atât vă reprezintă? Nu sunteți cartofi, nu sunteți oi să vă învăț! (…) Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveți un buget de 50 de lei la patru oameni. Și am întrebat cui dați aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori și un director. Și cealaltă directoare are bube? Și copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le spunea învățătoarea părinților.
Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învățătoarei Dana Blându. De asemenea, școala a decis și sesizarea Parchetului în cazul învățătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârșite de aceasta, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.
Un dosar penal în cazul învățătoarei Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Dosarul a fost trimise de procurori, în 8 ianuarie, la Secția 6 Poliție, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.
Ulterior, ISMB a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în școli și a început cercetări vizând fondul clasei în alte unități de învățământ.