Colectarea sistematică de metadate telefonice în Statele Unite de către Agenția Națională de Securitate (NSA) încalcă legea, afirmă o comisie independentă de control a organizației Human Rights Watch, al cărei raport a fost publicat joi și care a fost salutat de către Edward Snowden în cadrul unui chat, relatează AFP.
Însă fugarul american, care riscă 30 de ani de închisoare pentru spionaj și care s-a refugiat în Rusia, a exclus orice revenire în Statele Unite, unde apreciază că „nu există nicio șansă” să beneficieze de un proces echitabil, deoarece autoritățile americane nu îl consideră drept o persoană care trage semnalul de alarmă (whistleblower), un statut protejat prin lege.
Secretarul american al Justiției Eric Holder a reiterat joi poziția Guvernului, potrivit căreia Edward Snowden nu va fi grațiat vreodată.
„Am spus întotdeauna că noțiunea de clemență nu este un lucru de luat în calcul. În schimb, dacă ar reveni în Statele Unite pentru a pleda vinovat, vom deschide negocieri cu avocații săi”, a declarat Holder într-un interviu pentru MSNBC.
Raportul voluminos întocmit de către Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) constituie, potrivit memrilor acestei Comisii, cea mai detaliată examinare a programului de colectare de metadate telefonice operată de către NSA, în vigoare începând din 2006 în forma actuală, după ce a fost creat în secret în 2001, în urma atentatelor de la 11 septembrie, în mandatul fostului președinte George W. Bush.
Metadatele sunt anonime și includ numărul apelat, durata și ora fiecărui apel efectuat în Statele Unite, dar nu și înregistrarea conversațiilor.
Cea mai radicală dintre concluziile raportului, susținută de trei dintre cei cinci membri ai Comisiei, este fără apel, și anume acest program este ilegal și este necesar ca Guvernul să îl închidă.
„Nu am identificat măcar un caz de amenințare la adresa Statelor Unite prin care programul să fi permis afectarea în mod concret a vreunei anchete antiteroriste”, subliniază Comisia.
În plus, autorii își exprimă îngrijorarea față de potențiale atingeri aduse vieții private de către această bază de date „monumentală”.
„În pofida faptului că riscurile unui abuz par îndepărtate, date fiind exemple de exploatare abuzivă a unor informații persoanle de către Guvern în secolul al XX-lea, riscul este mai mult decât teoretic”, avertizează ei.
Casa Albă a reacționat amintind că programul a fost aprobat de 36 de ori în decurs de șapte ani de către judecători din cadrul instanței secrete Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC).
„Dar, așa cum a spus președintele, el apreciază că putem și este necesar să operăm schimbări în program, astfel încât americanii să aibă mai multă încredere în el”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului. „În rezumat, președintele a anunțat că pune capăt programului în forma actuală”, a adăugat el.
Barack Obama a anunțat vineri, într-un discurs, continuarea colectării de metadate, însă într-un nou mod, care urmează să fie definit de către Executiv și Congres.
Edward Snowden și-a exprimat satisfacția, joi, față de concluziile Comisiei. El a exclus, însă, orice revenire în țară.
„”Din nefericire este imposibil, din cauza legilor actuale privind protecția persoanelor care trag un semnal de alarmă, care nu protejează subcontractanții din sectorul securității naționale ca mine”, a scris tânărul, în vârstă de 30 de ani, în cursul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri scrise, în direct, pe site-ul susținătorilor săi, freesnowden.is. Legea respectivă îi protejează numai pe funcționarii federali.
„Este foarte iritant, deoarece înseamnă că nu există nicio șansă să ai un proces echitabil și niciun mijloc ca să revin (în țară) pentru a mă apăra în fața unui juriu”, a declarat tânărul, care nu a apărut pe ecran.
El a dezmințit că ar fi furat parole ale unor foști colegi de la NSA, așa cum au afirmat mai multe surse anonime în noiembrie.
În plan personal, el s-a declarat „consternat” de afirmații anonime recente ale unor agenți americani de informații de rang înalt care au declarat pentru site-ul Buzzfeed că le-ar plăcea să-l vadă mort.
„Faptul că există o amenințare directă la adresa vieții mele este un lucru de care sunt conștient, dar nu voi fi intimidat. Să acționezi bine înseamnă să nu ai niciun regret”, a declarat Snowden.