O comisie a Parlamentului European a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun. Ce arome de țigări vor fi interzise

O comisie a Parlamentului European a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun. Ce arome de țigări vor fi interzise
Publicat: 24/01/2014, 21:06
Actualizat: 22/03/2019, 14:00

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European a aprobat, miercuri, revizuirea Directivei anti-tutun, care va interzice mai multe arome, documentul urmând să fie votat în plen în februarie sau martie, potrivit unui comunicat al PE.

Aprobarea ENVI survine după ce, la 18 decembrie 2013, statele membre, prin reprezentanții permanenți din COREPER, și-au dat acordul pentru revizuirea Directivei anti-tutun.

„Știm că cei care încep să fumeze sunt copiii, nu adulții. În pofida unui trend descendent al numărului de adulți fumători în cele mai multe state membre, cifrele Organizației Mondiale a Sănătății arată un trend în creștere îngrijorător al numărului de tineri fumători în unele state membre”, a declarat raportorul Linda McAvan (S&D).

Revizuirea prevede că toate țigaretele și țigările rulate vor avea avertismente combinate (ilustrație plus text) de 65% – față de 75% propunerea CE – , afișate pe ambele fețe ale pachetelor de produse din tutun. Totodată, pentru a spori vizibilitatea avertismentelor de sănătate, va trebui ca ele să fie amplasate pe ambele fețe ale ambalajului. Anumite elemente ale pachetelor vor fi standardizate și toate mijloacele de promovare, precum și orice referință la gust sau aromă, vor fi interzise pe pachete.

Aromele, precum mentol, fructe, ciocolată vor fi interzise la țigarete și la tutunul de rulat. Produsele cu arome care au un volum de vânzări de 3% sau mai mare în UE (spre exemplu, mentol) vor beneficia de o perioadă de tranziție de 4 ani, înainte de a fi interzise. Totodată, se va intensifica controlul ingredientelor produselor din tutun, în special în ceea ce privește aditivii.

La nivel european, va fi creat un sistem de urmărire cu elemente de securitate pentru produsele din tutun cu scopul de a combate comerțul ilicit. Pentru început vor fi vizate țigaretele și tutunul de rulat.

Pentru țigările electronice care nu sunt incluse la produse medicinale – conform Directivei 2001/83/EC – modificările prevăd cerințe stricte în ceea ce privește calitatea și cantitatea. Ca și la țigările tradiționale, mesajele de avertisment devin obligatorii, astfel că producătorilor și importatorilor de țigări electronice li se vor comunica noile reguli.

Revizuirea permite statelor membre și Comisiei o reacție mai fermă în cazul în care apar îngrijorări privind pericolul la adresa sănătății reprezentant de țigările electronice.

În plus, statele membre vor putea interzice, dacă doresc, vânzările produselor din tutun pe internet.

Directiva a primit un vot iniția în Parlamentul European, la 8 octombrie 2013.

Potrivit comunicatului PE, votul final ar putea fi dat în sesiunea următoare (24-27 februarie) sau în cea din 10-13 martie.

Propunerea privind revizuirea Directivei din 2001 este unul dintre proiectele care au suscitat cele mai numeroase controverse din ultimul timp. Lobby-știi din industria tutunului au evocat pierderile masive, în timp ce numeroase organizații non-guvernamentale au invocat pericolele fumatului asupra sănătății. Și la nivelul de țări au existat diferite puncte de vedere. Unele au sprijinit necondiționat Directiva, în timp ce producătorii importanți de tutun, printre care și România, au fost împotrivă. Altele, precum Olanda și Suedia, au cerut derogări pentru anumite produse.

Peste 70.000 de retaileri mici și mijlocii vor fi afectați de modificarea Directivei europene privind comercializarea țigărilor, aceste produse având o pondere importantă în vânzări, estimările firmelor indicând că un magazin de mărime medie ar putea pierde anual circa 70.000 de euro.

„Pentru noi, retailerii mici și mijlocii, orice reglementare care are potențial să mute clienții către economia gri înseamnă un pas mai aproape de faliment. (…) Pâinea și tutunul generează trafic în magazine. N-ai țigări, nu vinzi”, a declarat, la 22 mai, George Brotoiu, directorul general al rețelei de magazine Gulliver, care deține nouă unități în București. El este inițiatorul unei petiții împotriva aplicării Directivei.

„La nivel european și local, întreprinderile mici și mijlocii reprezintă baza pe care se susține o parte semnificativă a economiei (…) Restricțiile relative, de tipul celor din Directivă, riscă să favorizeze fie și involuntar, comerțul ilicit, reducând numărul micilor comercianți legali”, a arătat președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, în cadrul Conferinței Naționale de Management Modern pentru Retailerii Mici și Mijlocii.

În schimb, peste 20 de ONG-uri și asociații ale medicilor au cerut, în aprilie, Guvernului să susțină adoptarea acestei Directive.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, România ar putea pierde până la 200 milioane euro anual. Un alt impact negativ enunțat de Roland Berger este reducerea locurilor de muncă din domeniu, estimarea pentru România fiind o scădere cu circa 19.000 de posturi. În prezent, în domeniu lucrează aproximativ 61.000 de oameni, din care 18.000 în producție și 43.000 în vânzări angro, distribuție și retail.

Cătălina Mihai, [email protected]

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...