Agenția Națională americană de Securitate (NSA) utilizează uneori informații colectate în scopuri economice, a declarat fostul ei consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment, difuzat sâmbătă, dintr-un interviu programat duminică seara, acordat unui post german de televziune, relatează AFP.
„Dacă există informații, de exemplu, despre Siemens, care să fie în interesul național, dar care nu au nimic a face cu securitatea națională, ei, bine, ei vor lua aceste informații”, a declarat Snowden, potrivit traducerii în germană a unui fragment difuzat în jurnalul de sâmbătă seara de postul public ARD.
Interviul a fost realizat de un jurnalist de la NDR, un post regional care face parte din rețeaua ARD și care a lucrat în baza unor documente secrete livrate de Snowden unor jurnaliști. El a turnat săptămâna aceasta la Moscova, în cel mai mare secret, primul interviu filmat cu fostul consultant de când acesta a părăsit Hong Kong-ul, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala rusă, unde locuiește în prezent.
Aproximativ 30 de minute din interviu urmează să fie difuzate duminică seara la ora 22.00 GMT (luni, 0.00, ora României) pe postul public ARD. Primele fragmente urmează să fie difuzate la ora 20.45 GMT (22.45, ora României), în emisiunea de dezbatere a prezentatorului-vedetă Günther Jauch, tot la ARD.
Pe site-ul de internet, NDR afirmă că Snowden a declarat că nu se mai află în posesia vreunui document confidențial, pentru că le-a dat pe toate unor jurnaliști pe care i-a selectat. El a spus că nu vrea și nu poate să anticipeze eventuale noi dezvăluiri în viitor.
În afară de dezvăluirile deja efectuate și de consecințele lor, Snowden „abordează, de asemenea, cariera sa personală de santinelă și persoană care trage semnalul de alarmă”, adaugă NDR pe site.
Fostul consultant al serviciilor de informații americane este inculpat în Statele Unite pentru spionaj și furt de documente aparținând statului, după ce a făcut dezvăluiri supărătoare despre supravegherea electronică operată de către autoritățile americane.
Dezvăluiri despre spionarea unui telefon mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane au provocat tensiuni diplomatice între Berlin și Washington.
Într-o discuție online cu navigatori pe Internet purtată pe site-ul susținătorilor săi, freesnowden.is, el a respins joi orice idee privind întoarcerea în țară, apreciind că nu ar avea parte de un proces echitabil.
Secretarul american al Justiției Eric Holder a anunțat recent că se opune grațierii lui Edward Snowden, dar că este deschis unei „conversații” în cazul în care acesta este pregătit să-și asume responsabilitățile cu privire la scurgerile de informații.