Prima pagină » Știri » REȚEAUA CARABULEA. Cum s-a negociat o ordonanță cu soția vicepremierului Chițoiu: „O chestie mi s-a părut destul de interesantă și bine făcută: au trimis deja și adresa către Comisia Europeană ca să-i liniștească pe ăia”

REȚEAUA CARABULEA. Cum s-a negociat o ordonanță cu soția vicepremierului Chițoiu: „O chestie mi s-a părut destul de interesantă și bine făcută: au trimis deja și adresa către Comisia Europeană ca să-i liniștească pe ăia”

REȚEAUA CARABULEA. Cum s-a negociat o ordonanță cu soția vicepremierului Chițoiu:
Ilie Carabulea a fost reținut de procurorii DNA, pentru că a construit o rețea de influență la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, instituție are reglementează piața asigurărilor. Ilie Carabulea controlească Carpatica Asig. Omul de afaceri este acuzat că a dat mită unor membri ai ASF pentru ca firma sa de asigurări să fie avantajată. Procurorii arată că Mîrzac Marian, membru ASF și care alături de Carabulea conducea rețeaua de influență a reușit să promoveze o Ordananță de Urgență care a dus la demisia unui vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea a fost reținut de procurorii DNA, pentru că a construit o rețea de influență la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, instituție are reglementează piața asigurărilor. Ilie Carabulea controlează Carpatica Asig. Omul de afaceri este acuzat că a dat mită unor membri ai ASF pentru ca firma sa de asigurări să fie avantajată. Procurorii arată că Mîrzac Marian, membru ASF și care alături de Carabulea conducea rețeaua de influență a reușit să promoveze o Ordoananță de Urgență care a dus la demisia unui vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.

Procurorii susțin că în schimbul mitei date de Carabulea doi reprezentanți ai ASF au modificat rapoartele de control astfel încât firma lui Carabulea să nu fie suspendată. Procurorii spun că din această rețea făcea partea și soția vicepremierului Daniel Chițoiu.

Procurorii arată că alături de Ilie Carabulea, personaj principal în cadrul grupării era Mîrzac Marian, membru ASF, fost director la Carpatica Asig. Potrivit referatului cu propunerea de arestare a lui Ilie Carabulea, Marian Mîrzac a fost promovat de Carabulea în cadrul ASF, dar și acesta își exercita influența asupra omului de afaceri. În acest sens procurorii spun că Mîrzac i-a cerut lui Carabulea să o pună în funcția de directoare la Carpatica Asig pe Crudu Ina. În acest sens numirea în funcția de director era avizată de o comisie a ASF. Mîrzac a intervenit pe lângă soția ministrului Daniel Chițoiu, Laura Chițoiu pentru a se asigura că protejata sa va primi un aviz pozitiv. Laura Chițoiu fiind și ea director în cadrul ASF și cea care se ocupa ce comisia care urma să analizeze candidatura protejatei lui Mîrzac.

Procurorii DNA mai rețin și un alt aspect grav, faptul că Marian Mîrzac, colaboratorul lui Carabulea a reușit să își folosească influența pentru a promova o Ordonanță de Urgență. Mîrzac a intervenit în acest sens tot la soția ministrului Daniel Chițoiu. Ordonanța adoptată ulterior a fost solicitată de Mîrzac pentru a-l înlătura pe Tudor Daniel George de la conducerea ASF. ” Sub acest aspect, Mîrzac Marian și-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război fățiș învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit și a susținut prin prisma relațiilor de partid și personale pe care le avea inițierea și adoptarea unei Ordonanțe de urgență de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigențelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilități ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să își prezinte demisia”, se arată în referatul DNA

Tudor Daniel George este și el urmărit penal de DNA în dosarul rețelei Carabulea pentru că ar fi „ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii A.S.F care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări deținută și controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea  autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.”

Astfel, cercetările au evidențiat că, deși modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2012, privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor și introdus pe lista suplimentară în dimineața zilei următoare pe lista ședinței de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanță de urgență. Inculpatul Mîrzac Marian  cunoștea aceste demersuri și urmărea șansele de reușită ale adoptării acestui act normativ.

Astfel, în data de 15.10.2013, ora 18:33:47, Chițoiu Laura legătura cu  Mîrzac Marian, purtând următorul dialog legat de acest act normativ:

„CHIȚOIU LAURA MÎRZAC MARIAN: Alo!
CHIȚOIU LAURA: Ce faci? Poți să vorbești?
MÎRZAC MARIAN: Uite… Da. Sunt acasă.
CHIȚOIU LAURA: A, ești acasă?
MÎRZAC MARIAN: Îhî.
CHIȚOIU LAURA: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu` președinte când s-a întors?
MÎRZAC MARIAN: Mă, da. Am vrut să te sun, dar nu știam dacă e bine să te sun. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat ș-am plecat mai departe, la Justiție, să ia avizu` și să… mă rog, totu-i în regulă până acuma și mi-a mai zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă și bine făcută: faptul că au trimis deja, în același timp, și adresa către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins..
CHIȚOIU LAURA: Îhî-îhî! Ca să-i liniștească și pe ăia.
MÎRZAC MARIAN: Evident. Una, ca să-i liniștească și pe-ăia și 2: ca să creeze deja o stare că „Trebuie făcută că uite le-am scris la ăia că am făcut-o. Nu mai ne jucăm de-a alba-neagra, că dacă le-am spus la ăia c-am făcut-o și iară o frecați pe-aicea și o amețiți, iese mult mai urât decât a ieșit până acuma!” știi?
CHIȚOIU LAURA: Îhî. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea.
MÎRZAC MARIAN: Da. Uite… de la cine, dar s-ar putea să fi plecat chiar de la Dan, că probabil el e inițiatoru`. El mi-a zis, că l-am întrebat „Ai fost la el?” și a zis „Nu, nu, nu, că era la guvern.” Nu știu unde naiba  a fost…mi-a zis că …era la guvern.
CHIȚOIU LAURA: …cine… Și deci aia-și urmează cursu`, nu?
MÎRZAC MARIAN: Da, a zis că mâine, să vadă cum iese mâine din ședință și dup-aia, după masă, se duce el la senat și anulează partea a doua.
CHIȚOIU LAURA: A, mi-a zis și mie toate… Da, dar mâine are și ședința aia la noi, că io l-am întrebat dac-o mai ține pe asta a noastră, știi? Și a zis c-o mai ține, că el ar fi trebuit să se ducă acolo, la senat, mai devreme, nu?
MÎRZAC MARIAN: Păi nu știu când e ședința. Uite că am zis că mă uit pe internet dar…. Cred că-i undeva după masă, pe la 3, aia.
CHIȚOIU LAURA: Îhî.
MÎRZAC MARIAN: De obicei, dar chiar mă uit acuma să văd, dar cred că-i aia după amiază.
CHIȚOIU LAURA: Deci e bine în… așa. Tu zici că-i bine, nu?
MÎRZAC MARIAN: Da, da, da.
CHIȚOIU LAURA: Că aia intră mâine. Îhî.
MÎRZAC MARIAN: Da, da, da. Păi dacă a trimis-o și aia toate avizele…
CHIȚOIU LAURA: Înseamnă c-or fi aflat și ăștia, nu?
MÎRZAC MARIAN: Gașca?
CHIȚOIU LAURA: Îhî.
MÎRZAC MARIAN: Păi cred că da. Din moment ce..
CHIȚOIU LAURA:…nu, dar or fi aflat mai de mult sau astăzi?
MÎRZAC MARIAN: Păi…
CHIȚOIU LAURA:…adică e posibil să fi aflat mai de mult?
MÎRZAC MARIAN:…păi nu ți-am povestit că a aflat mai de mult? Adică din moment ce-a aflat ălălaltu`,  Ți-am povestit, nu, cu vechimea, cu alea?
CHIȚOIU LAURA: Păi da, da, știu, știu, dar ei poate sperau că n-o dă!
MÎRZAC MARIAN: Nu, din moment ce ăla…
CHIȚOIU LAURA:…știau c-o dă?
MÎRZAC MARIAN:…era disperat și spunea „Domne, fă vechimea mai puțină și nu așa în sus” știa clar că se face.
CHIȚOIU LAURA: A, știa, știa clar. Io am crezut că astăzi au aflat!
MÎRZAC MARIAN: Nu. Se știa… Păi dar se știa de la ședința trecută, știau ăia, că e varianta să se dea asta și tot îi spunea „Dar de ce vrei să dai asta domne? Las-o să meargă așa!”. Deci știau de atuncea că urmează să… Na, monitorizează și ei îndeaproape situația, că…
CHIȚOIU LAURA:…e! Normal.
MÎRZAC MARIAN:…mi-a zis că țipat ăla că de ce atâta vechime și nu mai puțină, nu știu ce și nu știu cum… Era clar că…
CHIȚOIU LAURA:..auzi, dar tu n-ai văzut modelu`, nu? N-ai văzut cum a ieșit.
MÎRZAC MARIAN: Cum arată? Nu, dar io l-am.
CHIȚOIU LAURA: Îhî. Adică a rămas cu 10 ani, cu ăstea sau a mai lucrat pe el?
MÎRZAC MARIAN: Păi nu .. și-a zis „Domne, este fix toate cerințele pe care mi le-au cerut ei.” Deci e clar.
CHIȚOIU LAURA: Îhî. Bine. Hai că vorbim mâine atunci.
MÎRZAC MARIAN: Bine. Hai!
CHIȚOIU LAURA: Hai mersi! Pa-pa-pa!
MÎRZAC MARIAN: N-ai de ce! Ceau !Pa-pa!”

În urma adoptării respectivei ordonanțe de urgență a reducerii numărului membrilor consiliului de conducere al A.S.F., dar și a negocierilor purtate care au condus, în final, în urma demisiei lui Tudor Daniel George, la numirea unui vicepreședinte, altul decât  Mîrzac Marian, acesta din urmă simte nevoia să își liniștească persoanele susținătorii. Astfel, în data de 08.11.2013, inculpatul  Mîrzac Marian transmite inculpatului Radu Mustățea un mesaj, având următorul conținut: „La data de 08.11.2013, la ora 12:14:23,  Mîrzac Marian  trimite următorul mesaj numitului Radu Mustățea: „Mi-am pus oameni în posturi cheie și a aflat că eu n-am mai vrut…că e mai bine din spate…:D”

Procurorii DNA spun că Ilie Carabulea, cel care controlează Carpatica Asig le-a transmis în mod repetat unor membrii din cadrul ASF sume de bani sau alte foloase. Mai precis, Carabulea mituia membrii ASF astfel încât compania sa de asigurări să nu fie amendată sau să primească rapoarte negative.

Potrivit DNA, Carabulea transmitea mita reprezentată prin bani și mașini prin intermediul lui Radu Mustățea membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. De la acesta mita mergea mai departe către Mîrzac Marian, membru ASF care a fost director în cadrul Carpatica Asig și care era ajutat în demersurile sale de către  Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar în cadrul ASF.

În schimbul mitei cei doi funcționari protejau Carpatica Asig de controale dar și de suspendarea funcționării companiei. Adică în cadrul controalelor cei doi se asigurau că la ASF nu ajungeau acele informații care ar fi dus la suspendarea companiei. „Din poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecția societății de asigurări deținute în mod indirect de Carabulea Ilie și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor”, mai arată procurorii anticorupție.

Anchetatorii susțin că în schimbul acestor foloase, Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF și atribuții în sensul supravegherii și controlului legalității funcționării societăților de asigurări, a reușit să influențeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenționată, să coopteze diverși funcționari cu funcții de conducere și execuție din cadrul ASF în grupul infracțional constituit și să divulge informații care nu erau destinate publicității în scopul favorizării societății de asigurări.

„La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcționar în cadrul ASF, la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat către ASF de o angajată a societății de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor ASF de către angajați ai societății. În același context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituției numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax și l-a șters din memoria aparatului. Situația în care respectivul document ar fi fost adus la cunoștință conducerii ASF ar fi impus declanșarea, în mod obligatoriu, a unui control activității societății de asigurări”, au precizat anterior procurorii anticorupție.

DNA a mai arătat că în perioada martie – aprilie 2013, un funcționar cu atribuții de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcționarii instituției care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcționare, până la remedierea deficiențelor.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Grupul Carpatica, a fost adus, marți după-amiază, la sediul central al DNA.

Soția lui Chițoiu, implicată în rețeaua lui Carabulea

Laura Chițoiu este acuzată că în calitate de director la Direcția Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) a modificat componența unei comisii de concurs care a analizat candidatura unei persoane pentru funcția de director la Carpatica Asig. ASF este autoritatea care supervizează și activitatea instituțiilor de asigurări cum este Carpatica Asig SA. Cercetările ce o vizează pe soția ministrului Chițoiu fac parte din dosarul în care este investigat și Ilie Carabulea.  Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

„Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF , reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări”, se arată în comunicatul DNA

Autor

Citește și