Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru plățile cu cardul

Visa: Trebuie analizate toate efectele reducerii comisioanelor pentru plățile cu cardul
Publicat: 31/01/2014, 17:41
Actualizat: 29/07/2014, 17:18

Autoritățile trebuie să ia în calcul și să analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri „drastice și bruște” a comisioanelor interbancare pentru plățile cu cardul prin legislație,astfel încât să nu impacteze negativ investițiile în tehnologiile de plată și utilizarea cardurilor, potrivit Visa.

„Pentru a crea un cadru favorabil utilizării extinse a plăților electronice, este esențial ca toți jucătorii din industria plăților să poată opera și să concureze în condiții egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investițiilor și a inovației, care vor oferi diversitatea opțiunilor, confortul și securitatea pe care consumatorii și comercianții le așteaptă și le pretind în mod justificat”, se arată într-un comunicat al Visa Europe.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informațiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenție și vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 200.000 de lei.

Reprezentanții Visa Europe și-au expimat punctul de vedere privind reglementarea avută în vedere de Finanțe, după ce în urmă cu două zile cei de la MasterCard au transmis că reducerea comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu cardurile impusă de legislație poate conduce la creșterea costurilor de utilizare pentru deținătorii de carduri și la investiții mai mici din partea instituțiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăți.

Potrivit Visa, comisioanele interbancare joacă un rol esențial în echilibrarea sistemului de plată pentru toate părțile implicate, de la deținătorii de carduri, comercianți până la băncile emitente și acceptatoare, dar și în stimularea folosirii plăților electronice.

„Fiecare piață este unică și flexibilitatea în stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare în Europa ar trebui să permită încurajarea opțiunii de plată potrivite pentru fiecare piață în parte, în special pe piețele unde nivelul de dezvoltare a plăților electronice este într-un stadiu incipient”, se spune în comunicat.

Compania amintește că România are în prezent cel mai scăzut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, de 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populației, față de media europeană de 30%. Totodată, se situează pe unul dintre primele locuri în ceea ce privește nivelul economiei subterane, cu 28% din PIB.

„Cu toate acestea, se înregistrează o creștere puternică a utilizării plăților electronice și este evident faptul că românii sunt foarte deschiși să accepte inovația în domeniul plăților, beneficiind astfel de confort și securitate sporite”, apreciază reprezentanții Visa.

Pe de altă parte, consideră binevenită măsura prin care Guvernul vrea să limiteze plățile în numerar, existând o legătură strânsă între nivelul economiei subterane și numărul plăților electronice efectuate.

Ministerul Finanțelor amintește că la nivelul Comisiei Europene a fost elaborat un proiect de regulament care prevede că, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacții transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit, urmând ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată și operațiunilor naționale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

„În cazul României, în concordanță cu regulile celor două sisteme de carduri, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piața națională a plăților cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care dețineau circa 98% din piața internă a cardurilor, și prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacțiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), și 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) și 0,7% (petrol) pentru tranzacțiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)”, se arată în nota de fundamentare.

În aceste condiții, reducerea comisioanelor ar fi semnificativă, mergând de la jumătate din nivelul actual până la aproape 90%, în cazul comisioanelor pentru cumpărări online.

La rândul lor, băncile apreciază că trebuie efectuată o analiză a nivelului de acceptare a plății cu cardul și a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare, în ceea ce privește limitarea comisioanelor interbancare.De asemenea, instituțiile de credit consideră că este necesară o perioadă de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor.

Proiectul de ordonanță pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar supus dezbaterii publice în data de 27.01.2014 de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care vizeză inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu cardurile de debit și credit, se află în analiza instituțiilor de credit, opinia comunității bancare urmând să fie remisă MFP până la încheierea perioadei oficiale de consultare publică”, a declarat în urmă cu două zile pentru MEDIAFAX președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu.

Raluca Ghinea, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Irina Loghin reacționează dur la zvonurile cu privire moartea Mariei Ciobanu: ”Unii deja m-au pus...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...