Președinte Traian Băsescu a transmis vineri, un mesaj de condoleanțe la încetarea din viață a realizatoarei de televiziune Marioara Murărescu, în care precizează că a admirat-o pentru capacitatea extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradițiile românești.
„Am aflat, cu adâncă tristețe, vestea morții Mărioarei Murărescu, realizatoare atât de îndrăgită a emisiunilor de folclor de la Televiziunea Română, căreia îi datorăm recunoștința noastră pentru întreaga sa activitate de-a lungul căreia a dăruit publicului larg, din țară și de peste hotare, tezaurul muzici populare românești”, se arată în mesajul de condoleanțe transmis de președintele Traian Băsescu.
Șeful statului mai transmite că a admirat-o întotdeauna pe Murărescu pentru capacitatea „extraordinară de a crea evenimente care au pus în lumină tradițiile românești și bogăția spiritualității populare și de a încuraja tinerii să cunoască și să îndrăgească folclorul ca parte a identității noastre naționale”.
„Doresc să adresez sincere condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu s-o odihnească!”, se arată în mesajul șefului statului.
Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.
Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenții de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.
Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obișnuia să spună că este „ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”.
Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare și prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR.
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București în 1972. În 1971 și-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spațiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la București și Chișinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoș Vrânceanu” (1996), Premiul de excelență acordat de Fundația Ethnos – 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.
Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecția „Mari interpreți de folclor”, volumul I – „Maria Lătărețu”, de Marioara Murărescu.