Cercetătorii spanioli au creat o „limbă electronică” sub forma unui dispozitiv care este capabil să distingă mai multe sortimente de bere, o reușită considerată un prim pas către construirea unui robot înzestrat cu simțul gustului, informează AFP.
Prototipul, prezentat în revista științifică specializată Food Chemistry, are o rată de precizie de 82%.
Inspirându-se din felul în care funcționează limba umană și papilele sale ultrasensibile, „conceptul de limbă electronică, artificială, constă în folosirea unei varietăți de senzori care reacționează la diverși compuși chimici căutați”, a explicat într-un comunicat Manuel del Valle, chimist la Universitatea autonomă din Barcelona.
Limba electronică este alcătuită din 21 de „electrozi ionici” care reacționează la diferite substanțe, precum amoniu, sodiu, nitrați și cloruri.
Spectrul semnalelor generate de această limbă artificială a fost apoi calibrat în funcție de diferitele tipuri de bere la care dispozitivul a fost expus.
Grație unei analize informatice și unui proces automatic „de învățare supravegheată”, dispozitivul „ne-a permis să diferențiem principalele categorii de bere studiate: schwarzbier (bere neagră), lager, dublu malț, pils, alsaciană și fără alcool, cu o rată de reușită de 81,9%”, a precizat coordonatorul proiectului.
În schimb, organul artificial a fost incapabil să recunoască băuturile ale căror semnături chimice nu i-au fost predate (amestec de bere și sucuri răcoritoare și alte băuturi), dovadă a fiabilității sale, consideră experții.
„Acest instrument ar putea într-o bună zi să echipeze roboții cu un simț al gustului” și ar putea chiar să „înlocuiască grupurile de degustători din industria alimentară, pentru a ameliora calitatea produselor destinate consumului”, au adăugat coordonatorii studiului.