Cei care au văzut imaginile de pe Maidanul din Kiev, cu protestatarii care dorm acolo de săptămâni, cu baricadele ridicate împotriva forțelor de ordide și cu zecile de mii de oameni care protestează în fiecare zi, pot fi foarte dezamăgiți de Euromaidanul din Dnepropetrovsk: doar câteva sute de oameni s-au strâns în Parcul Globa, duminică, la ora 12, cum se întâmplă în fiecare duminică de câteva săptămâni.
Mulți știu de protest și vin în fiecare săptămână, dar mai sunt și protestatari „noi” care au aflat, ca și mine, de pe twitter.
De ce nu protestează cei din Dneprpetrovsk
Oraș important dintr-o regiune pro-Ianukovici este în acest moment divizat între cei care vor ca Ianukovici să plece și cei care sunt mulțumiți de situația de acum.
Din punct de vedere economic Dnepropetrovsk este, ca de altfel întreaga Ucraina, un loc al contrastelor: prețuri foarte mici la câteva produse folosite în fiecare zi de oameni, prețuri uriașe la altele. Un litru de benzină, spre exemplu, costă echivalentul a 4 lei, un pachet de țigări costă între 2 și 8 lei, un bilet pentru transportul în comun este 60 de bani iar o sticlă de vodcă la 500 ml costă între 8 și 15 lei.
„Este felul în care guvernul controlează oamenii”, spune Mihail, unul intre puținii oameni care știu engleză în Dneprpetrovsk: „Oamenilor le este foarte frică să iasă să protesteze pentru că au văzut violențele de la Kiev, dar și pentru că mulți sunt resemnați cu situația actuală. Și mie mi-e frică dar am ieșit pentru că vreau ca Ianukovici să plece. Am prieteni care îl urăsc pe Ianukovici dar nu au avut curaj să vină la proteste. În ceea ce îi privește pe ceilalți, dacă mâncarea, țigările și băutura sunt ieftine este greu să scoți oamenii pe stradă la proteste, mai ales că noi protestăm împotriva lui Ianukovici, iar aici suntem într-o zonă pro-Ianukovici. Ucraina este în acest moment împărțită în două, vestul, puternic împotriva lui Ianukovici, și estul, care îl sprijină în continuare”.
Spuneam că din punct de vedere economic Ucraina este un paradox, cu produse ieftine – care, în UE, din cauza accizelor și a diferitelor taxe sunt foarte foarte scumpe, de 3-4 ori mai scumpe – dar și cu alte produse mult mai scumpe decât în România mai scumpe chiar decât în marile capitale europene: Încălțămintea și hainele din mall – și în Dnepropetrovsk sunt la fel de multe mall-uri ca în București – costă mai mult, chiar și de trei ori mai mult ca în București, iar Vasyl Demianov susține că prețurile mari sunt rezultatul corupției din țară: „Dacă vrei să construiești un mall aici trebuie să dai mită peste tot. Nu se face nimic dacă nu dai mită oficialilor iar după ce dai atâția bani este normal să vrei să-i recuperezi iar asta înseamnă prețuri foarte mari la haine, la încălțăminte la aproape toate produsele care se vând în mall. Tot noi plătim pentru această mită”.
„Dnepropetrovsk este în faiment, Ucraina este în faliment„
De altfel, corupția pare a fi „motorul” acestor proteste intinse, iată, în mai toate orașele importante din Ucraina, poate și pentru că această corupție a ajuns la un nivel greu de suportat chiar și de către cei mai mari suporteri ai lui Ianukovici.
În Dnepropetrovsk nu a mai nins de peste o săptămână,dar străzile sunt ca niște tranșee, pline de hârtoape cu gheață și zăpadă pe ele. Unii susțin că primăria nu a curățat străzile în mod special, ca să îi țină departe de străzi pe protestatari, dar Vasyl nu crede așa ceva:”Străzile arată atât de rău pentru că nu mai sunt bani. Și o să vedeți cât de rău arată străzile după ce se topesc gheața și zăpada. Orașul este în faliment, Ucraina este în faliment”.
Ultrașii echipei de fotbal sunt de partea protestatarilor
Protestul din această duminică a fost unul pașnic, dar în urmă cu o săptămână ele au degenerat. Potrivit protestatarilor, ultrașii echipei de fotbal Dnepr Dnepropetrovsk s-au luat la bătaie cu forțele de ordine după ce ar fi fost povocați: „A fost un incident în urmă cu o săptămână când oamenii au protestat în fața unei clădiri guvernamentale de lângă acest parc și au fost câțiva inși care au provocat protestatarii, iar când a început bătaia poliția a luat partea provocatorilor. Au fost și ultrași ai echipei de fotbal care au luat parte la incidentele de acum o săptămână, dar ei protejau protestatarii și când au fost provocați și-au pierdut răbdarea și s-au luat la bătaie cu polițiștii”.
Aceasta este una dintre dintre versiunile cu privire la acest incident pentru că Mihail susține că, de fapt, ei au încercat să ocupe clădirea guvernului loca dar că forțele deordine au rezistat. Greu de spus ce s-a întâmplat cu adevărat, cert este un singur lucru: 30 de protestatari au fost arestați și mulți dintre ei încă nu au ajuns acasă.
„O să vă spun un secret: unul dintre cei care vorbesc acum nu este din opoziție. Este un om al puterii care vine aici și susține protestele ca să îi lase pe oameni să se descarce. Poliția știe acest lucru, știe că situația este sub control și de aceea ne lasă aici fără să intervină. Săptămâna trecută, când el nu a mai fost aici să controleze masele a avut loc un protest adevărat iar atunci poliția a intrat în forță în demonstranți.Au făcut arestări, aproape 30 de oameni au ajuns la poliție, și numai o parte dintre ei au ajuns înapoi acasă. Mulți sunt încă arestați chiar dacă Ianukovici a promis că-i eliberează. El spune multe dar nu face nimic”, a mai spus Vasyil cae știe foarte bine ce vro protestatarii din Dnepropetrovsk:”Sperăm ca Ianukovici să plece. El este deja într-un colț, înconjurat de inamici, nici măcar Rusia nu-l mai place. Eu cred că o să plece în curând pentru că nu va fi în stare să câștige nici alegeri corecte. Vrem să plece și pentru că înainte de Ianukovici trăiam mai bine. Nu era ca în paradis, dar era clar mai bine.
„Nu suntem mulțumiți nici de cei din opoziție dar mai rău decât cu Ianukovici nu are cum să fie„
Protestatarii din Dnepropetrovsk vor, în primul rând, ca Ianukovici să plece, chiar dacă nu au garanția că cei care vor veni după el vor schimba cu ceva situația din Ucraina: „Este adevărat că opoziția nu este unită și chiar dacă în Kiev este mai bine, nu ca aici unde este plătită de guvernanți să nu protesteze, tot nu au un lider. Pentru ei a fi în opoziție este ca o slujbă. Nu cred că sunt pregătiți să preia puterea. Oamenii sunt furioși pe această stare de fapt, nu sunt foarte mulțumiți nici de cei din opoziție dar, oricine ar veni, cu siguranță nu poate fi atât de rău pe cât este acum cu Ianukovici” mai spune Vasily și, ca un argument suprem, a povestit cum în urmă cu săptămână mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe unul dintre protestatarii uciși la Kiev, un simbol pentru protestele care ar trebui să ducă la schimbarea puterii în Ucraina: „Duminica trecută am fost la înmormântarea primului protestatar omorât la Kiev. Era din această regiune, de undeva de lângă Dneprpetrovsk. Nu aș putea să estimez foarte bine numărul celor care au venit la înmormântare, dar cred că au fost aproape 5.000 de oameni”.