Proiectul Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene în 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles spre analiză și aprobare până la sfârșitul lunii februarie, a anunțat ministrul Eugen Teodorovici, premierul Ponta adăugând că mai sunt foarte multe lucruri de detaliu de făcut.
„După această reuniune, să trimiteți eventuale comentarii pe care le mai puteți avea până vineri, astfel încât să putem integra aceste comentarii în documentul final și, până la finalul acestei luni, să putem trimite Comisiei Europene pentru analiză și aprobare”, a spus Teodorovici miniștrilor implicați în elaborarea documentelor și reuniți într-o ședință specială pe această temă, marți, la Guvern.
Ministrul Teodorovici anunța recent că acest document va fi aprobat de Guvern până la finele lunii ianuarie.
Marți, Teodorovici a mai precizat că programele operaționale vor fi trimise Comisiei Europene la sfârșitul lunii martie, dar că Guvernul nu mai trebuie să aștepte aprobarea acestor documente pentru a putea finanța proiecte în noul cadru financiar, deoarece pot fi decontate cheltuielile aferente acestui an care se încadrează în cerințele comunitare în domeniul achiziției publice și normelor de mediu.
Premierul Victor Ponta, prezent, la reuniune, a susținut că impresia inițială, „altfel corectă”, că autoritățile de la București vobesc despre fonduri europene pe care oricum nu sunt în stare să le cheltuiască a fost greșită anul trecut, deoarece România s-a plasat pe primul loc „la creșterea gradului de absorbție” față de toate celelalte țări din Uniunea Europeană.
„Acea impresie inițială, altfel corectă, că vorbim despre fonduri europene pe care oricum nu suntem în stare să le cheltuim este o impresie care, din fericire, anul trecut s-a dovedit a fi neadevărată. Gradul de absorbție de la 7% la 34% a dovedit că nu e așa România, absolut și veșnic incapabilă de a cheltui fonduri europene, dimpotrivă – în 2013 am fost pe primul loc la creșterea gradului de absorbție față de toate celelalte țări din Uniunea Europeană, ține doar de un sistem capabil să îndeplinească regulile europene”, a spus Ponta.
El a reluat ideea că România și Bulgaria au primit cei mai puțini bani pentru perioada 2014-2020 dintre toate țările UE raportat la numărul de locuitori.
Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX la 10 ianuarie, experții Comisiei Europene au transmis autorităților române că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă și nu dovedește că lecția dată de eșecul cheltuirii banilor UE este valorificată.
Observațiile au fost transmise de către experții Comisiei Europene prin intermediul misiunii României la Bruxelles, la sfârșitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizată în luna octombrie.
Această primă versiune a Acordului, care reprezintă, practic, o formă mult mai avansată decât un simplu draft și indică modul în care autoritățile române și-au propus să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, a fost prezentată, în octombrie, membrilor Camerei Deputaților de premierul Victor Ponta și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.