Romsilva: Este nevoie de plantarea a 19.000 ha de perdele forestiere pentru protecția drumurilor. În ce termen s-ar putea realiza proiectul

Romsilva: Este nevoie de plantarea a 19.000 ha de perdele forestiere pentru protecția drumurilor. În ce termen s-ar putea realiza proiectul
Publicat: 04/02/2014, 14:37
Actualizat: 04/02/2014, 15:18

Directorul Romsilva Adam Crăciunescu a declarat, marți, că este nevoie de plantarea a aproximativ 19.000 de hectare de perdele forestiere pentru protecția drumurilor, ceea ce s-ar putea realiza, cu un program coerent, în 10 ani.

Crăciunescu a susținut, marți, o conferință de presă, în care a abordat subiectul perdelelor forestiere ce ar trebui realizate pentru protecția drumurilor în cadrul unui program național, conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului din 23 decembrie.

Potrivit acestuia, necesarul de perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicație ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile în administrarea Romsilva și 1.300 de hectare pe alte proprietăți.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt în proprietate privată, a precizat Crăciunescu, făcând un apel către proprietari să facă parte din program și să permită plantarea, rămânând astfel în posesia terenului și primind o rentă (de 10 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior) până la închiderea stării de masiv (realizarea independenței biologice a plantației), adică timp de cinci – șase ani.

Dacă proprietarii nu sunt de acord, Romsilva va face exproprieri pentru utilitate publică.

De altfel, Romsilva nu se va ocupa decât de exproprieri în cadrul acestui program de realizare a pădurilor forestiere, a mai arătat Crăciunescu. De realizarea perdelelor se vor ocupa firme specializate în îmbunătățiri funciare, desemnate prin licitație. Romsilva mai poate acorda asistență tehnică și are disponibili spre vânzare peste 15 milioane de puieți pentru realizarea perdelelor forestiere.

„Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinței, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecție, a fost alocat și un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei și care ar trebui dublat din 2015.

Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecție de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile județene, cu finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură și din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale consiliilor județene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape și Păduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, sumă obținută din vânzarea de certificate verzi, după cum a precizat pentru MEDIAFAX ministrul petru Ape și Păduri Lucia Varga.

Aceste fonduri ar trebui să acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale, pentru care au fost întocmite documentațiile tehnico – economice, a mai precizat Varga.

Ministrul a mai arătat că proprietarii care sunt de acord cu realizarea perdelelor forestiere pe terenurile lor ar urma să primească aproximativ 1.000 de lei pe hectar anual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Neti Sandu a dezvăluit DIETA pe care o urmează de ani buni pentru a se...
Locul în care un kilogram de roşii costă 26 de lei. Investiţii uriaşe pentru a...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×