Prima pagină » Știri » VIDEO. Pedeapsa pentru amenințarea sau lovirea unui polițist, înjumătățită în noul Cod Penal. Șoferii beți pot scăpa doar cu amendă

VIDEO. Pedeapsa pentru amenințarea sau lovirea unui polițist, înjumătățită în noul Cod Penal. Șoferii beți pot scăpa doar cu amendă

VIDEO. Pedeapsa pentru amenințarea sau lovirea unui polițist, înjumătățită în noul Cod Penal. Șoferii beți pot scăpa doar cu amendă

Noul Cod Penal a adus cu sine pedepse mai ușoare pentru o întreagă serie de infracțiuni, printre care se numără și ultrajul asupra unui funcționar public, inclusiv asupra polițiștilor sau jandarmilor. Amenințarea directă sau doar verbală asupra polițiștilor care își îndeplinesc misiunile sunt sancționate acum cu pedepse reduse la jumătate față de vechiul Cod Penal, deși astfel de cazuri nu sunt chiar rare, așa cum arată o serie de înregistrări video postate pe internet. De asemenea, și lovirea unui polițist este mai lejer pedepsită acum, însă infracțiunile mai grave au pedepse mai mari față de vechiul Cod Penal.

Pentru șoferi, noul Cod Penal aduce două noutăți: în cazul conducerii autovehiculului cu o alcoolemie de peste 0,8, pedeapsa cu închisoarea poate fi înlocuită cu amendă penală, iar alcoolemia oficială este cea înregistrată la momentul prelevării probelor biologice (acest lucru nu era specificat în Codul Rutier actual, lăsând loc la interpretări și manipulări de probe).

Amenințarea verbală a unui polițist, închisoare de până la 1,5 ani

Infracțiunea de ultraj este definită la art. 257: „Amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

În cazul în care aceste infracțiuni sunt făcute asupra unui polițist sau jandarm, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate, la fel ca în vechiul Cod Penal. Cum însă pedepsele în noul Cod sunt mai mici, și pedepsele majorate pentru ultragierea polițiștilor sunt mai mici.

Polițiști locali din Timișoara imobilizează un șofer care îi agresează verbal (acțiunea începe în jurul minutului 2.30)

Astfel, amenințarea nemijlocită sau prin comunicare directă asupra unui polițist se pedepsește acum cu închisoare de la 4 luni și jumătate la un an și șase luni sau amendă. Înainte de 1 februarie, pedepsele erau între 9 luni și 3 ani de închisoare sau amendă.

Un șofer îl înjură pe un polițist.

Lovirea unui polițist sau jandarm aflat în timpul misiunii se pedepsește de la 1 februarie cu închisoare de la 4 luni și jumătate la 3 ani sau cu amendă, iar dacă victima are nevoie de peste 90 de zile de spitalizare, pedeapsa este între 9 luni și 7,5 ani de închisoare sau amendă. Pe vechiul Cod Penal, pedeapsa era între 9 luni și 4,5 ani de închisoare.

Polițist din București bătut de două persoane.

Vătămarea corporală a unui polițist sau jandarm aflați în misiune se pedepsește acum cu închisoare între 3 și 10,5 ani, iar dacă atacatorul a avut ca scop vătămarea, pedeapsa este și mai mare, de la 4,5 ani la 15 ani de închisoare. Pe vechea lege, pedeapsa era închisoare între 9 luni și 9 ani, iar în cazul vătămării corporale grave de la 4,5 ani la 18 ani de închisoare.

Polițist luat pe capotă, în Pipera.

Noul Cod Penal pedepsește loviturile cauzatoare de moarte asupra unui polițist sau jandarm în misiune cu închisoare de la 9 la 18 ani, iar omorârea unui polițist sau jandarm cu închisoare de la 15 la 30 de ani.

Polițist care este lovit de o profesoară, apoi încalcă și el legea lovind.

Șoferii prinși cu alcoolemie de peste 0,8 la volan pot scăpa doar cu amendă

Noul Cod Penal preia și câteva prevederi ale Codului Rutier, aducând câteva modificări. Cea mai importantă ar fi aceea că șoferii prinși cu alcoolemie peste limita penală sau aflați sub influența drogurilor pot scăpa doar cu o amendă penală, în loc de închisoare de la 1 la 5 ani, pedeapsă care rămâne similară cu reglementările din Codul Rutier actual.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă„, se arată la alineatul 1 din art. 336, „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”. În reglementările de până acum, nu exista varianta amenzii penale.

O altă noutate introdusă de acest articol din Codul Penal este că alcoolemia este cea înregistrată la momentul prelevării mostrelor biologice, lucru care nu se specifica în Codul Rutier, lăsând loc la interpretări și manipulări ale probelor care îi pot face scăpați pe șoferii care conduc beți.

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește de asemenea mai lejer în noul Cod Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani, față de pedepse între 2 și 7 ani pe Codul Rutier.