Ideea înjumătățirii ratelor la bancă a fost propusă de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget și a apărut în urma unor discuții cu reprezentanții sindicatelor din sănătate, care i-au explicat oficialului că o majorare a salariilor cu câteva procente nu îi va ajuta pe bugetarii îndatorați la bănci.
„Dacă ideea se va dovedi greșită, a fost ideea mea. Dacă ideea se va dovedi bună, este a Guvernului”, a spus Voinea joi, la ZF LIVE.
„Vă spun și de unde a venit ideea. În momentul în care discutam cu reprezentanții sindicatelor din sistemul sanitar (…) Le-am spus că noi avem măsuri pentru medicii rezidenți, poate găsim și ceva în plus la salarii și ne-au spus că >”, a adăugat ministrul pentru Buget.
El a adăugat că reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Comisiei Europene (CE) au apreciat măsura drept „creativă”.
Întrebat cum răspunde la acuzațiile că măsura a fost introdusă în acest moment, în scop electoral, Voinea a precizat că „este o măsură de stimulare a consumului”.
„O fac acum pentru că acum este lichiditate în piață. Acum băncile nu simt. Vor primi jumătate față de ceea ce trebuiau să primească și vor avea un gol temporar de lichiditate (…) Nu era lichiditate în exces acum un an. Eu prefer să mut banii de la bănci la populație”, a comentat ministrul pentru Buget.
Președintele PNL, Crin Antonescu, susține că măsura privind reeșalonarea creditelor la bănci nu a fost discutată în USL, declarație sa fiind în contradicție cu aceea a premierului Victor Ponta, care a susținut că acest lucru s-a discutat în USL duminică seară, potrivit Mediafax.
Guvernul intenționează să introducă o schemă pentru sprijinirea persoanelor care au dificultăți în a-și achita rata la bancă. Măsura a fost anunțată în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM), la începutul săptămânii. O misiune a FMI, CE și BM s-a aflat la București în perioada 21 ianuarie – 5 februarie pentru a realiza primele două evaluări a acordului preventiv de tip stand-by, în valoare de patru miliarde de euro, semnat cu România anul trecut, la finele lunii septembrie.
De acest mecanism vor putea beneficia doar persoanele cu venituri de până la 1.600 de lei și care nu au avut întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor. Ei vor putea cere băncii înjumătățirea ratei, dar nu cu mai mult de 500 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani. După expirarea acestui termen, în următorii cel mult doi ani, ei vor primi o deducere fiscală de la stat. Mai exact, vor plăti un impozit pe venit mai scăzut cu până la 200 de lei, reiese din informațiile comunicate de Guvern.
Mediul de afaceri și brokerii de credite s-au arătat deranjați de faptul că executivul a anunțat măsura fără a exista o consultare sau o dezbatere publică în prealabil. Mai mult, ei acuză guvernul de lipsa unor clarificări în ceea ce privește modul în care se va implementa măsura, fiind totodată de părere că aceasta nu va duce la stimularea consumului.