Arheologii egipteni au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, dar și câteva seturi de inscripții (cartușe) care dovedesc că faraonul Akhenaton a domnit alături de tatăl său, Amenhotep al III-lea, în urmă cu 3.400 de ani, informează AFP.
Arheologii egipteni au descoperit în regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei înmormântate alături de 180 de statuete funerare (ushabti), a anunțat ministrul egiptean al Antichităților. Un număr mare de statuete reprezintă semnul unui statut social înalt al defunctei.
În sudul țării, la Luxor, unde a fost descoperit mormântul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni și spanioli au descoperit noi inscripții și fresce reprezentându-i unul lângă celălalt pe Amenhotep al III-lea și fiul său, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, după ce a lansat o revoluție religioasă.
„Inscripțiile și hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt”, a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichități. „Această descoperire este importantă, întrucât reprezintă dovada faptului că Amenhotep al III-lea și Amenhotep al IV-lea au domnit împreună, deoarece inscripțiile datează din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea”, a mai spus acesta.
Heb-Sed este o sărbătoare religioasă care marchează împlinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.
Akhenaton, faraon din a 18-a dinastie, a domnit în Egipt cu 1.300 de ani înainte de Iisus Hristos. Domnia lui a fost marcată de o tentativă de introducere a monoteismului, prin cultul discului solar Aton, și printr-o intensă creativitate artistică. Analize realizate pe ADN-ul unor mumii au arătat recent că Akhenaton a fost tatăl faronului Tutankhamon.