François Hollande va fi primul șef de stat al celei de a Cincea Republici care va efectua o vizită în Statele Unite fără să susțină un discurs în fața Congresului, relatează AFP.
O sursă oficială franceză a explicat că susținerea unui „discurs în Congres nu este neapărat o parte integrantă a unei vizite de stat”. „Opțiunea a fost luată în calcul. În acord cu autoritățile americane, care au făcut alte propuneri, ea nu a fost reținută, din cauza unor motive de incompatibilitate în agendă”, a adăugat această sursă.
Vizita de săptămâna viitoare a lui Hollande la Washington va fi a șasea, din 1958, a unui președinte francez, după Charles de Gaulle (1960), Georges Pompidou (1970), Valéry Giscard d’Estaing (1976), François Mitterrand (1984) și Jacques Chirac (1996). Până la Hollande, toți au susținut discursuri în Congresul american.
Biroul lui John Boehner, președintele Camerei Reprezentanților, nu a răspuns solicitărilor AFP în legătură cu acest subiect.
În 2007, Nicolas Sarkozy s-a deplasat la Washington pentru o vizită de lucru. Însă, deși protocolul este mai restrâns pentru o vizită de lucru față de o vizită de stat, el a ținut să puncteze, simbolic, ameliorarea relațiilor francezo-americane, afectate din cauza războiului din Irak, cu un discurs în Congres.
De la Nicolas Sarkozy în 2007, liderii sud-coreeni Park Geun-hye și Lee Myung-bak, israelian Benjamin Netanyahu, australian Julia Gillard, mexican Felipe Calderon, german Angela Merkel, britanic Gordon Brown și irlandez Bertie Ahern au susținut discursuri în Congres, potrivit site-ului Camerei Reprezentanților.