La mai puțin de un an după ce a spus virtual „Adio, PDL”, președintele Traian Băsescu s-a răzgândit. Mai mult, le-a făcut fidelilor săi din partidul lui Vasile Blaga o promisiune, peste capul acestuia: „Vom fi împreună la guvernare din 2016”. La un restaurant din Cluj-Napoca, unde s-au strâns sâmbătă seara liderii PMP, dar și mai mulți PDL-iști din organizația județeană, cu tot cu Emil Boc, președintele le-a expus „amicilor” din fostul său partid planul pe termen lung pe care îl are cu Mișcarea Populară: perspectiva reunirii cu PDL, fie imediat după europarlamentare când „îi va obliga scorul electoral”, fie cel mai târziu în 2016, când intenționează revenirea la guvernare.
„Ne-am întâlnit ca vechi amici. Ne-a spus că ne promite că după ce încheie cu Președinția se va ocupa la modul serios de politică și vom fi la guvernare din 2016, împreună. Se poate interpreta că e puțin probabil să se schimbe ceva la PDL până la europarlamentare. Probabil după europarlamentare, dacă nu se scoate scorul scontat. Dar undeva, cândva, până în 2016, vom fi împreună”, a explicat, pentru gândul, Mircea Moroșan, primarul PDL al orașului Huedin.
Așa cum a fost expus la Cluj, planul președintelui trece peste capul lui Vasile Blaga. „Nu cred că președintele vrea să colaboreze cu actuala conducere”, a fost impresia pe care Băsescu i-a lăsat-o primarului Moroșan, și nu numai, la masa la care au stat în jur de 50 de persoane. Este și motivul pentru care PMP nu mizează în acest moment pe atragerea unor disidenți din PDL, cât pe păstrarea în interior a unui nucleu care să fie alternativa la Vasile Blaga după un scor sub așteptări la alegerile din 2014.
Boc, alternantiva la Blaga. Concluzie, după cina cu Băsescu: „Probabil după europarlamentare, se va schimba ceva la PDL”
Nucleul ar urma să se creeze în jurul lui Emil Boc, primul chemat la masa lui Băsescu de la Cluj și cel care a și intrat oficial, a doua zi, în Fundația prezidențială. Împreună cu Boc au venit la restaurantul Hotelului Opera Plaza consilieri locali și județeni ai PDL, fostul prefect Florin Stamatian și alți doi dintre primarii din Cluj: Mircea Moroșan de la Huedin și Tudor Ștefanie de la Turda. Cu ei au stat la masă noii lideri ai PMP, cei mai mulți plecați din PDL: Elena Udrea, Eugen Tomac, Florin Popescu, Daniel Funeriu, Clement Negruț, Cristian Petrescu, Theodor Baconschi, Adrian Papahagi, Toader Paleologu, Camelia Bogdănici.
Fotografie de familie, la Cluj-Napoca. Sursa foto: Contul de Facebook al Elenei Udrea
„A fost o întâlnire amicală. Eu îl cunosc de foarte mult timp. Am fost invitați toți cei care au dorit să vină din PDL”, a explicat primarul Tudor Ștefanie, contactat de gândul.
Primarii nu au fost însă sfătuiți să plece, ci să rămână în PDL. Cu o țintă clară. „Ne-a dat mesajul că oprice s-ar întâmpla, vom fi toți împreună. Că acum, că după alegerile europarlamentare, că până în 2016, dar vom fi împreună. Nu a fost un mesaj de tipul ‘hai, treceți al PMP’. Se poate interpreta că e puțin probabil să se schimbe ceva la PDL până la europarlamentare, probabil după europarlamentare, dacă nu se scoate scorul scontat. Dar undeva, cândva, până în 2016, vom fi împreună”, spune Moroșan.
Ceea ce nu se potrivește calculelor lui Băsescu este actuala conducere a lui Vasile Blaga. „Nu cred că președintele vrea să colaboreze cu actuala conducere. Ideea e că până în 2016 se va schimba ceva și în PDL”, dezleagă primarul mesajul lui Băsescu. În cele două ore cât a stat la masă cu cei de la Cluj, președintele și-a reluat de altfel, reproșul lipsei de solidaritate față de Emil Boc în timpul guvernării, făcut public de nenumărate ori lui Vasile Blaga. „A fost deranjat de cei care nu și-au asumat în întregime întreaga guvernare PDL, ne-a explicat încă o dată de ce s-au tăiat salariile, dar a vorbit fără nicio patimă. Ne-a dat speranța că o să fim împreună cu dânsul cândva”, arată Moroșan.
Mircea Moroșan, primarul PDL al orașului Huedin
Primarii PDL: „Noi rămânem în partid. Nu poți trece de colo-colo că pierzi mandatul”
Varianta traseismului sau măcar a susținerii din umbră a noului partid nu le-ar pica, de altfel, tocmai bine aleșilor locali. „Sigur că oricine se poate înscrie în Fundație, nu în partid. Dar nu poți ca primar sau consilier județean să treci de colo-colo, că îți pierzi mandatul. Noi rămânem la PDL, ne vedem de treabă”, spune Moroșan.
Concluziile primarului de la Huedin nu sunt departe de cele ale primarului de la Turda. „Nu s-a discutat de o intrare a noastră în PMP. PMP trebuie să își găsească oameni noi. Eu sunt și rămân în PDL, dar nu pot să nu mă întâlnesc cu oameni cu care am colaborat. S-a discutat doar ce se va întâmpla dacă dreapta reușește să se unească. Dacă se va reuși, se va vedea”, arată Tudor Ștefanie.
Tudor Ștefanie, primarul PDL al oprașului Turda
Negruț (PMP): „Dacă cineva se afișează cu noi nu înseamnă că e trădător”
Proaspăt instalată în funcții provizorii, până la primul Congres intern, conducerea Partidului Mișcarea Populară contestă imaginea de „trădători” pe care PDL-iștii le-o atribuie primarilor lor care se întâlnesc în privat cu Udrea și cu Băsescu. „N-aș vrea să rămânem în logica unui partid în ilegalitate. Dacă cineva se afișează cu noi nu înseamnă că e trădător sau că trebuie să treacă în altă parte. Noi nu avem intenții legate de destructurarea PDL”, îi apără Clement Negruț, deputat și secretar regional al PMP.
Cât despre rolul lui Băsescu în anul electoral 2014, deputatul preconizează că întlnirile ca cea de la Cluj se vor multiplica în perioada următoare: „Nu mai e pentru nimeni un secret că e proiectul președintelui pentru a continua reformele. Categoric domnia sa va fi prezent acolo unde este invitat. Noi îl așteptăm de fiecare data în rândurile noastre”.
Dincolo de implicarea lui Băsescu, cu care se vor afișa în dezbateri și întâlniri private, liderii PMP fac deocamdată călculi pentru a avea câte un membru în fiecare din cele 18.000 de secții de vot la europarlamentare și țintesc spre electoratul din diaspora, mai cu seamă din Republica Moldova.
Udrea, portavocea proiectului de reunificare
Dacă la întâlnire, spun cei prezenți, Elena Udrea a fost foarte tăcută, la plecarea din restaurant și-a asumat rolul de purtător de mesaj al lui Băsescu. „A fost o seară între prieteni care au lucrat împreună, care vor mai lucra împreună. Am avut și divergențe de opinii, unii au spus că PMP va veni la guvernare din 2016, eu am susținut că de la finalul anului 2014. Important este să vedem după europarlamentare un proiect comun, cu un singur candidat la președinție, susținut de partidele de centru dreapta și de Traian Băsescu”, a rezumat ea.
Mult mai încurcat de situație s-a dovedit Emil Boc. Întrebat de jurnaliști la plecare ce s-a discutat, fostul premier a fost, inițial, tranșant: „În orice caz, politică nu”.
După câteva momente, a revenit însă: „Puțină politică s-a făcut, a fost o discuție între parteneri pentru că până la urmă adversarul nostru nu este înăuntru, e dincolo, la USL”, a spus el, fără a da însă detalii.
Duminică, Boc s-a înscris oficial în Fundația Mișcarea Populară, la scurt timp după ce Băsescu a glumit cu participanții la dezbaterea despre statul de drept de la Cluj-Napoca descriind PMP ca pe „copilul prematur” al „acestei Fundații năzdrăvane” în care a promis să se implice mai mult.