Guvernul vrea să scoată INS din actualul sediu

Guvernul vrea să scoată INS din actualul sediu
Publicat: 11/02/2014, 14:34

Angajații Institutului de Statistică au trimis Guvernului o scrisoare în care arată că au aflat că instituția, cu sediul lângă Parlament, va fi mutată în altă locație și avertizează că operațiunea presupune costuri mari, va bloca fluxul de date și poate avaria echipamentul, cu pierderi de informații

Alte argumente invocate sunt că echipamentele achiziționate din fonduri structurale pot fi mutate numai după obținerea acordului scris al Comisiei Europene și că orice scurtcircuitare sau întrerupere a activității, cum este această relocare, poate avea efecte majore asupra continuității sistemului de colectare, procesare, stocare, asigurare a confidențialității informațiilor, producere a indicatorilor statistici și a comunicatelor de presă, de diseminare a informațiilor pe plan intern și către organismele internaționale (în special către Eurostat), conducând la deschiderea procedurii de infrigement și, implicit, la penalități pentru nerespectarea regulamentelor europene în domeniu și la imposibilitatea producerii de date statistice aferente perioadei de relocare, din cauza blocării întregului sistem.

Surse guvernamentale au declarat agenției MEDIAFAX că Guvernul intenționează să scoată Institutul Național de Statistică (INS) din spațiile ocupate de 22 ani în imobilul din Bulevardul Libertății, lângă Parlament, și să-l mute într-o clădire de pe Bulevardul Mircea Vodă sau în altă locație, urmând ca birourile astfel eliberate să fie puse la dispoziția Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, și a Ministerul Finanțelor, aflat deja în imediata vecinătate.

„În data de 7 februarie 2014 ne-a fost adusă la cunoștință iminența unei relocări a sediului Institutului Național de Statistică din Bulevardul Libertății nr. 16 în Bulevardul Mircea Vodă nr. 44 sau în altă locație. Menționăm că această relocare, indiferent de sediul propus, nu a fost analizată din punct de vedere a infrastructurii necesare pentru derularea în condiții optime a activității INS, care dispune de o tipografie proprie, o sală a serverelor, o sală a imprimantelor rapide, săli de diseminare a datelor statistice, săli de pregătire profesională, o bibliotecă cu volume de valoare inestimabilă, toate acestea fiind construite sau modernizate, în majoritate, cu fonduri europene special destinate acestora. Apelul nostru are în vedere că, pe lângă costurile extrem de ridicate ale acestei relocări, măsura va avea un impact asupra imaginii și prestigiului statisticii oficiale. O astfel de măsură ar bloca întreg fluxul de producție și transmitere a datelor către utilizatorii interni și externi, atrăgând după sine deteriorarea iremediabilă a imaginii statisticii oficiale din România. Fără voia vreunui factor interior, această imagine a avut oricum de suferit în ultimii ani, iar consolidarea imaginii pozitive a instituției trebuie făcută într-un cadru ferit de ingerințele unor factori perturbatori, cum ar fi relocarea”, se arată în scrisoarea aflată la Guvern.

Angajații precizează că rețeaua care există în locația din bulevardul Mircea Vodă trebuie extinsă sau chiar înlocuită complet, deoarece cablarea nu respectă standardele actuale pentru a face față numărului de echipamente și de personal pe care îl are INS în acest moment, precum și traficului de date, că pe durata mutării echipamentelor vor exista întreruperi pe diverse durate de timp ale legaturilor VPN cu Direcțiile teritoriale de statistica, care vor fi mai mari la mutarea echipamentelor active de rețea și că personalul de specialitate, implicat în menținerea în funcțiune a arhitecturii informatice a sistemului statistic național, nu are pregătirea și nici specializarea necesare pentru realizarea de măsurători, studii de fezabilitate și cercetări pentru realizarea în alt sediu, oricare ar fi acesta, a unei arhitecturi informatice corespunzătoare celei existente în locația actuală.

Ei atenționează totodată că echipamentele tipografice, care nu ar urma să fie mutate mai ales că spațiile din noua locație sunt improprii pentru amplasarea tipografiei, sunt legate de activitatea de producție a datelor statistice, astfel că o eventuală mutare în altă locație decât împreună cu restul INS ar conduce la crearea de disfuncționalități în procesul de producție, creșterea timpilor de decizie, reacție și răspuns.

Angajații INS mai arată că, „în ciuda asaltului mediatic și al persoanelor politice” asupra institutului, statisticienii și-au păstrat coloana vertebrală, deci imparțialitatea, dar statistica oficială a fost și este tratată ca o „Cenușăreasă” care, atunci când politicienii și decidenții au nevoie să justifice și să promoveze planurile și realizările proprii, utilizează datele și informațiile statistice fără însă un minim efort de motivare a personalului și asigurare a unui cadru normal și firesc de desfășurare a activității curente.

„O instituție ca să fie solidă are nevoie de recunoaștere. Un element de recunoaștere este și cel al sediului în care îți desfășori activitatea. Atunci când te gândești la BNR, te gândești la sediul din Strada Doamnei, când faci referire la Guvern, imediat spui Palatul Victoria, sau când cineva vorbește de statistica oficială, imediat se gândește la sediul actual din Bulevardul Libertății. În speranța că acest demers va fi tratat cu respectul cuvenit, vă rugăm să dispuneți încetarea oricăror măsuri de relocare a sediului INS din Bulevardul Libertății nr. 16”, încheie angajații INS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform