„Când vă apucați de numărat banii de la evazioniști? Hai, scoateți banii de la evazioniști, să-i dăm la Poliție”, a glumit premierul Victor Ponta cu câțiva șefi ai Poliției Române, pe drumul de ieșire de la bilanțul Poliției Române pe 2013, strângându-le mâinile.
În prezentarea bilanțului, Petre Tobă, șeful Poliției Române, arătase printre altele că parcul auto aflat la dispoziția polițiștilor este subdimensionat și aproape în totalitate expirat. Poliția Română are nevoie de peste 21.000 de mijloace de transport, însă dispune în prezent de doar 10.500, adică mai puțin de 50% din necesar. Din acest parc auto, 90% are resursa de utilizare expirată, îndeplinind normele legale de scoatere din uz.
Conform statisticilor prezentate la bilanț, numărul dosarelor de evaziune fiscală a crescut în 2013 cu 17%, la 1.539, fiind trimise în judecată peste 2.000 de persoane. Prejudiciul recuperat de la aceste persoane s-a ridicat la peste 2,22 miliarde de lei (aprox. 493,5 milioane de euro) și peste 14 milioane de euro. Procurorii au mai dispus în plus și măsuri asiguratorii de aproape 489 milioane lei (peste 108 milioane euro).
În discursul său adresat polițiștilor, premierul Ponta a spus că o persoană care a comis o infracțiune trebuie să ajungă în penitenciar, dar și mai important este ca statul să recupereze prejudiciul financiar rezultat în urma infracțiunilor. Astfel, scopul complet al muncii de poliție ar fi atins, lucru care ar ajuta și la găsirea de resurse bugetare.
„Vă faceți datoria în condiții atât de dificile, încât aproape v-ați obișnuit cu ele și vi se par normale. Când vă faceți datoria meritați felicitări”, și-a început premierul Ponta discursul în fața polițiștilor.
„Trebuie să ne gândim cum facem nu doar să-l prindem, să-l sancționăm pe cel care încalcă legea, dar mai ales să recuperăm prejudiciul, mai ales să-i luăm banii pe care i-a obținut ilegal, mai ales să știm să cheltuim puțin și să recuperăm cât mai mult, nu invers”, a mai spus Victor Ponta.
El a prezentat în acest sens exemplul Germaniei, adăugând totodată că și în România trebuie schimbată mentalitatea pentru ca produsul infracțiunii să ajungă la buget și apoi repartizat către Interne, Justiție, Sănătate, Educație.
„E un mesaj pe care, la un moment dat, cancelarul Merkel l-a adresat Ministerului Public: atât cheltuie cetățeanul german cu justiția și poliția, atât se recuperează. E foarte important ca și în România să schimbăm această mentalitate, să știm că sancționarea individului este importantă, esențială, dar că într-o societate modernă dacă doar îl luăm pe el și îl închidem în penitenciar, dar tot produsul infracțiunii rămâne în folosul altora, nu ne-am atins în totalitate scopul. Poate în acest fel reușim să găsim resursele bugetare pe care toată lumea le cere în mod legitim”, a arătat premierul.