Ziua în care Victor Ponta a trimis PNL la grupa mică, alături de PC, tocmai când Crin Antonescu era pregătit să intre la guvernare. CULISELE NEGOCIERILOR DIN USL

Ziua în care Victor Ponta a trimis PNL la grupa mică, alături de PC, tocmai când Crin Antonescu era pregătit să intre la guvernare. CULISELE NEGOCIERILOR DIN USL
Publicat: 12/02/2014, 11:08
Actualizat: 29/07/2014, 19:20

Nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne a declanșat o criză gravă în interiorul coaliției de guvernare, care are ca posibil efect direct ruperea USL. Eșecul negocierilor purtate la Vila Lac 1 între liderii USL reprezintă doar vârful aisbergului, conflictul celor două tabere din Guvern, PNL contra PSD – PC – UNPR (USD) ducându-se tacit pe parcursul întregului an 2013. După ultimele discuții, taberele și-au declarat pozițiile „nenegociabile”, PNL cerând acceptarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier și ministru de Interne, în timp ce USD a condiționat această numire de apariția unui vicepremier de la PC. Crin Antonescu că nu va accepta ca în noul Guvern, Klaus Iohannis să intre de mână cu Daniel Constantin ca vicepremieri.

„Nu ne batem joc de funcția de vicepremier”, a spus la Realitatea TV Antonescu.

Chiar dacă PSD nu recunoaște în mod oficial războiul cu PNL și neacceptarea lui Klaus Iohannis, conducerea social-democrată și premierul Ponta au alimentat în ultimele zile conflictele existente în Uniune între PC și PNL, dar și între PNL și UNPR.

PNL și Crin Antonescu au încercat să impună premierului schimbarea unor miniștri liberali din Guvern, dar s-au lovit de refuzul premierului de a schimba structura guvernamentală doar pentru Klaus Iohannis.

Strategia PNL este de a se merge până la capăt pe „cartea Iohannis”, în timp ce PSD – PC – UNPR, grupate în USD, transmit liberalilor că nu pot impune decizii fără acordul lor. Sub pretextul neacceptării unui vicepremier de la PC – poziția PNL, dar și prin neacceptarea lui Iohannis în guvern – poziția USD, cei doi poli de putere din interiorul USL conduc guvernarea spre un moment de criză și instabilitate politică.

Care este situația în prezent

Structura Guvernului nu a fost modificată până în acest moment, nominalizările făcute de PNL la Delegația Permanentă de vineri nedevenind operaționale. Conducerea PNL a decis ca Daniel Chițoiu – vicepremier și ministru de Finanțe și Andrei Gerea – ministrul Economiei să fie retrași din Guvern, cei doi anunțându-și demisia din aceste funcții. De asemenea, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a fost propus pentru ministerul de Finanțe.

În locul lui Andrei Gerea a fost nominalizat Teodor Atanasiu. Mutarea numărul unu pentru PNL a constituit-o propunerea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, pentru funcția de vicepremier și ministru de Finanțe.

Deși toate propunerile au fost acceptate la nivel declarativ de premierul Ponta, în timpul negocierilor politice a apărut un blocaj major.

Din acest motiv, ministerul de Interne este condus în calitate de ministru interimar de vicepremierul Gabriel Oprea, iar Chițoiu, Gerea și Nicolăescu au rămas pe pozițiile anterioare declanșării acestei crize, chiar dacă și-au anunțat demisiile.

Oferta PNL vs oferta lui Victor Ponta

Pe lângă cele patru numiri, liberalii au cerut modificarea structurii Guvernului, pentru ca primarului Sibiului, Klaus Iohannis, să-i fie atribuite o serie de atribuții în calitate de vicepremier, pe care fostul vicepremier liberal, Daniel Chițoiu nu le avea. Modificarea structurii Guvernului implică un vot dat în Parlament întregului Guvern.

Contraoferta venită din partea premierului Ponta a fost: accept să modific structura Guvernului, dacă PNL acceptă ca PC să aibă un post de vicepremier, iar miniștrii delegați să devină miniștri plini.

Liberalii au refuzat categoric oferta premierului, ceea ce a dus la blocajul guvernamental.

Cum s-a poziționat fiecare partid în timpul negocierilor

PNL – totul pe cartea Iohannis

Momentul zero al declanșării crizei politice l-a constituit decizia Delegației Permanente a PNL de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis pentru funcția de vicepremier și ministru de Interne și de a-l retrage din funcția de vicepremier și ministru de Finanțe pe Daniel Chițoiu.

Crin Antonescu a declarat de la început că acestă nominalizare nu este negociabilă și că ea a fost prezentată premierului Ponta. Liderul PNL nu s-a sfiit să recunoască public că „PNL intră mai serios la guvernare” după această mutare, Iohannis aducând un plus în echipa guvernamentală a PNL.

PNL a cerut ca noul vicepremier, Klaus Iohannis, să aibă și alte atribuții decât cele avute de vicepremierul Chițoiu, inclusiv o componentă în zona de ordine publică.

Liberalii au dat un mesaj clar că nu acceptă ca Iohannis să fie subordonat vicepremierului Gabriel Oprea.

Strategia liberalilor „totul pe cartea Iohannis” a fost confirmată de cel nominalizat pentru a deveni vicepremier și ministru de Interne. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că „USL se poate rupe” dacă negocierile în interiorul Uniunii privind echipa guvernamentală se soldează cu un eșec.

După cea de-a doua zi de negocieri cu PSD, PC și UNPR, Crin Antonescu și Klaus Iohannis au lipsit de la conferința de presă, lăsându-l pe premierul Ponta să transmită eșecul discuțiilor.

În discuțiile de la vila Lac 1, PNL a refuzat acceptarea vicepremierului PC, susținând că prin această decizie liberalii ar fi puși la același nivel cu conservatorii.

PSD: anti-Iohannis, joacă prin intermediul aliaților PC și UNPR

De la început, PSD și premierul Ponta au adoptat o strategie de comunicare în care își exprimă susținerea totală pentru Klaus Iohannis în calitate de ministru de Interne, rezervele fiind doar pentru funcția de vicepremier, care trebuie negociată. Social-democrații au evitat un conflict deschis cu Klaus Iohannis pe parcursul cinci zile de când acesta a fost nominalizat. Singura critică a social-democraților la adresa lui Iohannis a fost că acesta trebuie să renunțe la funcția de primar dacă vrea să vină în Guvern.

Prima declarație a premierului Ponta după nominalizarea lui Klaus Iohannis a fost că acesta reprezintă un „câștig pentru Guvern” și că îl acceptă ca ministru de Interne. Prim-ministrul a afirmat luni că îl va propune rapid pe Iohannis președintelui Băsescu pentru ca acesta să devină ministru de Interne.

Dacă Victor Ponta nu a ridicat vreo problemă la adresa lui Klaus Iohannis au făcut-o pe rând vicepreședintele PSD, Dan Șova, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan și liderului grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu.

Printr-o postare pe Facebook, Șova a transmis că Iohannis nu poate fi vicepremier, deoarece atribuțiile dorite de liberali aparțin vicepremierului Oprea. Astfel, în prima apariție publică semnificativă, PSD s-a poziționat ca apărător al vicepremierului Gabriel Oprea, președintele UNPR.

Ivan, dar și alți parlamentari PSD, i-au cerut lui Iohannis să aleagă între Primărie și Guvern, susținând că prin numirea sa în calitate de vicepremier se poate genera o perioadă de instabilitate politică.

Cel mai clar a fost Ilie Sârbu: nominalizarea lui Iohannis trebuie negociată cu premierul, dar și cu PC și UNPR, nu poate fi impusă de PNL.

„La final tot premierul va decide cu cine va lucra. Mi se pare de bun simț chestia aceasta, nu poți să impui pe cineva. De aceea, este necesară o discuție în cadrul USL și în special cu premierul Ponta. În toate țările democratice la care ne raportăm premierul are rolul determinant. Nu poți să-l tratez ca pe unul căruia îi transmiți informații, de mâine se întâmplă asta. Decizia, răspunderea aparține premierului, așa este legea făcută”, a declarat într-un interviu pentru gândul Ilie Sârbu.

Un al doilea mesaj al PSD a fost că nu vor schimba structura majorității parlamentare fără să obțină ceva de pe urma acesteia. Astfel, social-democrații au propus ca miniștrii delegați Constantin Niță și cel al Bugetului, Liviu Voinea să fie miniștri plini. Propunerea a fost acceptată de PNL.

Social-democrații au venit cu o contraofertă: fiecare partid din USL să primească o funcție de vicepremier. Singurul partid din Uniune care nu are o funcție de vicepremier este Partidul Conservator. Liberalii au respins categoric această ofertă.

Refuzul liberalilor i-a permis premierului Ponta să blocheze numirea lui Iohannis în funcția de vicepremier. Surse social-democrate au declarat pentru gândul că această poziție nu este negociabilă, liberalii fiind cei care trebuie să dea un răspuns.

În această variantă, Guvernul nu vine în Parlament pentru modificarea structurii sale, el funcționând cu miniștrii în funcție.

Pentru a-și întări poziția dominantă în interiorul USL, PSD a încheiat luni o alianță electorală cu PC și UNPR, intitulată USD, care va candida la alegerile europarlamentare.

PC – de la dreapta la stânga. Cheia prin care se poate rupe USL și Antonescu să fie schimbat de la Senat

Partidul Conservator și-a schimbat strategia politică în ultimul an, relațiile cu liberalii răcindu-se total, în timp ce a fost reluată influența pe lângă PSD.

Alianța de Centru Dreapta (PNL – PC) este practic inexistentă lucru recunoscut atât de Crin Antonescu, cât și de Daniel Constantin. În discuțiile de la Vila Lac 1, s-a discutat despre ruperea Alianței de Centru Dreapta, dar nu au fost găsite soluțiile tehnice prin care această rupere să nu afecteze USL.

Ruperea ACD ar putea conduce la ruperea USL, deoarece la înființare Uniunea a fost formată din PSD și ACD (PNL – PC).

Apropierea de PSD, a făcut ca vicepremierul Ponta să propună ca și PC să aibă o poziție de vicepremier. La formarea primului Guvern USL, PC a renunțat la această poziție pentru a obține două ministere – Agricultură și IMM. În formula lui Ponta, vicepremierul de la PC coordona Ministerul Agriculturii, pe cel al Mediului și pe cel al Pădurilor și Apelor.

Conservatorii reamintesc liberalilor că prin protocolul ACD poziția de președinte al Senatului, deținută de Crin Antonescu, le revine. Astfel, după eventuala rupere a ACD, PC poate solicita funcția de președinte al Senatului – al doilea om în stat.

UNPR – Gabriel Oprea, apărat de PSD

Legătura foarte strânsă existentă între UNPR și PSD s-a văzut prin modul în care social-democrații au reacționat în momentul în care liberalii au cerut atribuții noi pentru vicepremierul Klaus Iohannis.

Păstrarea intactă a poziției lui Gabriel Oprea în Guvern a fost susținută de PSD și UNPR, care au respins toate solicitările venite din tabăra liberalilor.

PNL a renunțat în cele din urmă să ceară atribuțiile lui Oprea pentru Iohannis, singura condiție a liberalilor fiind ca Iohannis să nu fie subordonat în vreun fel lui Oprea.

Ce urmează

Negocierile din USL nu au fost sistate, dar ambele tabere s-au poziționat pe poziții de forță, nefiind dispuse să cedeze.

PSD – UNPR – PC cer PNL să accepte un vicepremier de la PC, plus transformarea miniștrilor delegați în miniștri plini, altfel Klaus Iohannis nu va deveni vicepremier și ministru de Interne și nici celelalte nominalizări făcute de PNL nu vor fi acceptate.

Deși în USL s-a ajuns la un consens pe numirea lui Iohannis în funcția vicepremier, premierul Ponta și aliații săi nu doresc ca această modificare de structură a guvernului să fie realizată fără ca PNL să accepte cerințele lor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?