Lista taxelor și impozitelor introduse sau majorate în ultimul an

Lista taxelor și impozitelor introduse sau majorate în ultimul an
Publicat: 18/02/2014, 15:20
Actualizat: 29/07/2014, 18:42

Din ianuarie 2013 până în prezent, Guvernul a introdus sau a majorat un număr total de 34 de taxe și impozite. Printre cele mai noi se numără indexarea accizelor cu o rată a inflației de 4,77%, introducerea unui impozit de 1,5% pe clădirile speciale, așa-numita taxă „pe stâlp” și creșterea cu 25% a redevențelor la resurse naturale. În plus, primăriile au posibilitatea, din acest an, să majoreze taxele locale pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%.

În timp ce reprezentanți din Ministerul Finanțelor susțin că nu este cunoscută exact suma încasată anul trecut din majorările de taxe și impozite, Guvernul a calculat că impactul bugetar al măsurilor introduse în 2014 este de 4.268 de milioane de lei, echivalentul a 948 de milioane de euro.

Venituri mai mari cu 3,6% în 2013 față de 2012

Anul trecut, veniturile totale încasate la bugetul de stat au fost mai mari cu 3,6% față de anul precedent.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat, de 200 miliarde lei, respectiv 32,0% din PIB, au fost în 2013 cu 3,6% mai mari, în termeni nominali față de 2012, dar au scăzut ca procent în PIB cu 0,9 puncte procentuale, se arată în execuția bugetului general consolidat pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013.

Execuția bugetară arată că încasările din accize au crescut cu 4,2% ca urmare a majorării accizei la motorină, bere și țigarete, precum și a influenței cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Și primăriile au încasat anul trecut mai mulți bani, după ce au majorat taxele locale. Astfel, la nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la veniturile din impozite și taxe pe proprietate cu 7,2 %, taxe pe utilizarea bunurilor și autorizarea utilizării bunurilor cu 3,9% și venituri nefiscale cu 3,9%, potrivit execuției bugetare.

Ionuț Dumitru: Ministerului Finanțelor îi este greu să calculeze impactul după reducerea TVA la pâine

Contactat de gândul, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat că impactul pe care l-au avut noile măsuri fiscale introduse anul trecut nu este foarte clar deocamdată.

„Au fost introduse mai multe măsuri fiscale anul trecut. Noi avem doar încasările totale, nu detaliate pe fiecare măsură. Vom solicita și noi aceste date (impactul introducerii în 2013 de noi taxe și impozite n.n.). Noi am încercat să vedem care a fost impactul reducerii TVA la pâine, de exemplu, dar chiar și Ministerului Finanțelor îi e greau să calculeze, nu are destule date”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Surse din Ministerul Finanțelor au declarat pentru gândul că nu se cunoaște valoarea exactă a veniturilor încasate la bugetul de stat în 2013 din noile taxe și impozite introduse sau majorate în ianuarie anul trecut. „Întrebați la ANAF, poate ei știu”, ni s-a transmis.

Impactul bugetar al măsurilor introduse în 2014: 4.268 de milioane de lei

Dacă sumele exacte încasate din majorările de taxe de anul trecut nu sunt clare, autoritățile au calculat cât s-ar putea aduna la buget din cele mai noi taxe și impozite, anunțate în ianuarie 2014.

Impactul bugetar al acestora este de 4.268 de milioane de lei (948 de milioane de euro).

Cele mai mari încasări ar proveni din majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru, impactul total pe venituri fiind calculat de autorități la 2.279,9 milioane de lei.

Din modificarea formulei de indexare a accizei cu inflația (4,75%) bugetul va încasa 1106,8 milioane de lei.

Majorarea redevențelor pentru resurse minerale, altele decât petrol și gaze, cu 25% va aduce suplimentar la buget o sumă de 50 de milioane de lei, în timp ce creșterea salariului minim de la 800 lei/lună la 850 de lei/lună începând din ianuarie 2014 și la 900 de lei pe lună în iulie 2014 va aduce incasări suplimentare de 344 de milioane de lei.

Băsescu: De la 1 ianuarie s-au introdus 35 de noi taxe

Președintele Băsescu a declarat recent că „de la 1 ianuarie au fost introduse 35 de taxe noi”, dând asigurări că se va opune introducerii taxei pe benzină nu va fi introdusă.

„De la 1 ianuarie s-au introdus circa 35 de taxe de noi, inclusiv acest mod de recalculare a accizei la benzină. Au ales alt curs de schimb. Să nu uităm, Boc a trecut prin criză fără să mărească taxele. Dar vă garantez, nu se va introduce taxa pe benzină, aceasta va fi bătălia mea, nu cu guvernul, ci pentru România. Și de ce se face? Pentru că Dragnea să care bani la primari. Sunt bani pentru clientela politică”, a declarat recent președintele Traian Băsescu, la B1 TV.

Lista taxelor noi introduse în 2014

1. Modificarea formulei de indexare a accizei cu inflația (4,75%)
2. Majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litri (amânată deocamdată)
3. Majorarea redevențelor pentru resurse minerale, altele decât petrolși gaze, cu 25%
4. Introducerea unui impozit de 1,5% pe clădirile speciale – așa-numita „taxă pe stâlp”
5. Primăriile au posibilitatea de a majora taxele locale cu mai mult de 20% peste rata inflației în cazul persoanelor fizice.
6. CASS aplicat persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii și arendă).

Lista taxelor și impozitelor noi și majorate în 2013

1. Persoanele fizice care dețin mai mult de 3 capete de vaci și bivolițe, peste 9 capete de ovine și caprine, peste 5 capete de porc pentru îngrășat, peste 49 de familii de albine și peste 99 pe capete de pasări de curte plătesc un impozit de 16% și CAS pe veniturile din creșterea și exploatarea animalelor și din valorificarea produselor de origine animală.
2. Persoanele fizice care dețin peste 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr și hamei pe rod, peste 1,5 ha de leguminoase pentru boabe și pomi pe rod, peste 1 ha de tutun, peste 0,5 ha vie pe rod și legume în câmp, peste 0,3 ha de flori și plante ornamentale și peste 0,2 ha de legume în spații protejate plătesc, de asemenea, un impozit de 16% și CAS pe veniturile din creșterea și exploatarea animalelor și din valorificarea produselor de origine animală.
3. Persoanele fizice care obțin venituri considerate dividende, reprezentând sume plătite de societate pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea asociatilor, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia plătesc impozit de 16% pe veniturile considerate dividende.
4. Persoanele fizice care obțin venituri din silvicultură și piscicultură plătesc impozit de 16% și CAS.
5. Orice angajat care primește o diurnă pe perioada delegării mai mare de peste 2,5 ori decât nivelul stabilit pentru personalul instituțiilor publice achit[ un impozit pe venit și CAS la indemnizația și orice alte sume de aceeași natură primite de toți angajații pe perioada delegării, pentru partea care depășește limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul instituțiilor publice.
6. Berea s-a scumpit după ce Guvernul a introdus o acciză suplimentară de 10 euro/hl de produs la berea din amestecul cu băuturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato este mai mică de 30%.
7. O nouă taxă a fost introdusă pentru băuturile fermentate, și anume o acciză suplimentară de 25 euro/hl de produs pentru băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, la care ponderea de alcool absolut provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe și sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.
8. Acciză pentru bijuterii din aur și/sau din platină, cu excepția verighetelor: acciză de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu până la 14k și de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
9. O acciză pentru confecții din blănuri naturale: acciză cuprinsă între 50 și 1.200 euro/bucată, în funcție de costul de achiziție al blănurilor.
10. Acciza pentru iahturi și alte nave și ambarcațiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepția celor destinate utilizării în sportul de performanță a fost majorata la 500 euro/metru liniar pentru iahturile și navele care au lungimea egală sau mai mare de 8 metri și acciză 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 de cai-putere.
11. A fost introdusă și o nouă acciză pentru autoturisme și autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziționate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3: acciză de 1 euro/cm3.
12. Acciză pentru arme de vânătoare și arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv: acciză cuprinsă între 50 și 1.500 euro/bucată, în funcție de costul de achiziție al armelor
13. Acciză pentru cartușe cu glonț și alte tipuri de muniție pentru armele prevăzute anterior: acciză cuprinsă între 0,1 și 0,4 euro/bucată în funcție de costul de achiziție.
14. Taxă specială de 0,5% aplicată veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
15. Guvernul a decis aplicarea unei taxe de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementarii prețurilor din sectorul gazelor naturale de către operatorii economici care desfășoară cumulativ activități de extracție și comercializare.
16. Energia electrică și gazele s-au scumpit anul trecut și ca urmare a taxei pe monopolurile naturale (energie electrică și gaze naturale), în valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportată către sistemele de distribuție, de 0,75 lei/MWh în cazul cantității distribuite și de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportată numai prin sistemul de transport.
17. La categoria „alte taxe locale”, Guvernul a aprobat introducerea unei taxei pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă. Taxa a fost stabilită la 500 lei și va reprezenta venit la bugetul local.
18. În ianuarie anul trecut primăriile au primit dreptul – prin Ordonanța Guvernului nr. 8 din 2013 – să indexeze valoarea taxelor și impozitelor locale din 2013, iar multe au profitat de acest lucru pentru a majora dările pe care le plătește populația.
19. După 3 ani de amânări, de la 1 aprilie anul trecut a intrat in vigoare coplata în sistemul sanitar. Bolnavii achită la externare între 5 si 10 lei, in funcție de spitalul unde vor fi ingrijiți.
20. La începutul lunii februarie anul trecut Guvernul României a emis Ordonanța de Guvern 9/20013, privind înmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul României. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la sută față de vechea taxă de poluare.
21. Taxele judiciare de timbru sunt datorate de către toate persoanele fizice și juridice și reprezintă plata serviciilor prestate de către instantele judecătorești, precum si de catre Ministerul Justitiei și Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
22. Acciza pentru bere majorată de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato
23.Acciza pentru berea realizată de micii producători majorată de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.
24. Acciza specifică la țigarete majorată de la 53,18 euro/1.000 țigarete la 56,71 euro/1.000 țigarete.
25. Cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, dividende, dobânzi, comisioane, redevențe și din exercitarea unei profesii libere plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații.
26. Accizele pentru alcool etilic majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.
27. Taxă majorată pentru eliberarea pașapoartelor temporare (de la 84 lei la 100 lei) și a celor electronice (de la 244 lei la 270 lei).

28. Taxe mai mari pentru traversarea podurilor. În cazul podului Giurgeni-Vadul Oii taxa a crescut de la 9 lei la 10 lei (3 februarie 2013) și apoi la 11 lei (1 aprilie 2013) și în cazul podului Fetești-Cernavodă de la 11 lei la 12 lei (3 februarie 2013) și apoi la 13 lei (1 aprilie 2013). Aceste tarife sunt valabile pentru autoturismele și vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor / Mesaj pentru cei care...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”