Cheltuielile Jocurilor Olimpice de la Soci vor crește cu 7 miliarde de dolari, după încheierea competiției

Cheltuielile Jocurilor Olimpice de la Soci vor crește cu 7 miliarde de dolari, după încheierea competiției
Publicat: 13/02/2014, 13:30
Actualizat: 08/02/2019, 09:19

Bugetul Jocurilor Olimpice de la Soci, deja cea mai costisitoare ediție din istorie, va continua să crească și după încheierea evenimentului sportiv, cu cheltuieli estimate la până la 7 miliarde de dolari în următorii trei ani pentru întreținerea noilor facilități și infrastructurii adiacente.

Informațiile au fost dezvăluite de surse oficiale apropiate organizatorilor, citate de Bloomberg.

Rusia a cheltuit deja aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din acest an.

Costul de 7 miliarde de dolari estimat pentru întreținerea Satului Olimpic și infrastructurii conexe pentru următorii trei ani este echivalent cu întreaga investiție a Canadei pentru ediția de la Vancouver, din 2010.

Estimarea nu este exactă, iar costul final nu este cunoscut, deoarece guvernul nu a decis până în acest moment care va fi soarta satului olimpic după încheierea Jocurilor, au precizat sursele citate. În grabă să pregătească Soci pentru Jocurile Olimpice, planurile pentru perioada care urmează au fost neglijate.

„Utilizarea facilităților după evenimentele sportive trebuie luată în calcul de organizatori foarte devreme. Problema nu este costul de întreținere, ci risipa resurselor de capital”, a declarat pentru Bloomberg Costas Mitropoulos, fost șef al fondului grec pentru valorificarea locațiilor construite pentru Jocurile de la Atena, din 2004. În prezent, Mitropoulos este director executiv la PwC, în Atena.

Grecia a cheltuit 8,5 miliarde euro pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2004, sumă record la acel moment. Guvernul nu a reușit încă să valorifice platforma Hellenikon, un fost aeroport pe suprafața căruia au fost construite mai multe facilități utilizate în timpul evenimentului sportiv și care a devenit cea mai mare zonă urbană neutilizată din Europa.

Președintele Vladimir Putin, care a supravegheat personal transformarea Soci într-un uriaș complex turistic și sportiv, a afirmat recent că zona nu ar trebui să se bazeze în continuare pe finanțare federală pentru dezvoltare.

„Nu pot fi așteptate noi investiții după resursele enorme care au fost investite aici”, a afirmat Putin luni.

Reprezentanții uniunii patronatelor din turism din Rusia consideră că aducerea turiștilor ruși la Soci, în locul destinațiilor preferate din Turcia sau Egipt, s-ar putea dovedi la fel de dificilă ca atragerea turiștilor străini. Dacă nu va avea succes în rândul rușilor, noul Soci nu va trece pe profit.

„Oamenii vor veni la Soci în primii doi ani din curiozitate, apoi fluxul de turiști se va reduce. Statul nu ia măsuri pentru promovarea Soci ca stațiune turistică”, comentează purtătorul de cuvânt al patronatelor din turism.

Totuși, pentru a evita problemele cu care se confruntă Grecia, guvernul de la Moscova va continua să finanțeze întreținerea infrastructurii din zonă și va plăti pentru transformarea unor facilități în vederea utilizării în scopuri turistice, proiecte care vor fi derulate cel puțin până în anul 2016, au afirmat sursele citate.

Potrivit agenției Interfax, autoritățile încă nu au stabilit care clădiri aparțin statului și care sunt în proprietatea firmelor și companiilor implicate în dezvoltarea satului olimpic.

Deficitul bugetar al Rusiei este estimat la 0,5% din PIB pentru acest an, fără a include o serie de noi cheltuieli pentru satul olimpic, care sunt încă dezbătute.

Începând din anul 2000, guvernul federal de la Moscova a înregistrat deficit bugetar doar în urma crizei financiare mondiale, în 2009 și 2010, și anul trecut, cel mai intens în ceea ce privește lucrările de la Soci.

În aceste condiții, economiștii anticipează că deficitul nu va depăși 1% din PIB în acest an, chiar și după noile cheltuieli, cel mai redus în rândul statelor G-8, cu excepția Germaniei.

Guvernul de la Moscova pariază că rezultatul investițiilor de la Soci, publice și private, va fi suficient pentru a atrage destui turiști astfel încât proiectul să treacă pe profit. Istoria contrazice însă aceste așteptări, potrivit unei analize Standard & Poor’s.

În ultimii 50-60 de ani, puține orașe care au găzduit Jocuri Olimpice au înregistrat o îmbunătățire a situației economice sau a finanțelor publice în urma evenimentului, potrivit S&P. Printre acestea se numără Los Angeles (1984) și Barcelona (1992).

„Răsplata pentru astfel de evenimente nu poate fi constatată decât pe termen foarte lung”, potrivit analiștilor agenției de rating.

Miliardarul Vladimir Potanin, care s-a ocupat de construcția complexului de schi Krasnaya Polyana, consideră că investiția a meritat.

„Am luat o bucată din Alpi și am adus-o în Caucaz”, a declarat în decembrie Potanin, director general și acționar majoritar la Norilks Nickel, cea mai mare companie minieră din Rusia. Investiție de 2,5 miliarde de dolari, complexul de schi are 77 de kilometri de pârtie.

Banca de stat VEB a acordat împrumuturi de 241 miliarde ruble (6,8 miliarde de dolari) pentru proiecte legate de Jocurile Olimpice. În decembrie, instituția de credit a prelungit perioada de grație pentru aceste împrumuturi cu doi ani, până în 2015. Cel mai mare credit, de 73 miliarde ruble (2 miliarde de dolari), a fost acordat unei companii controlate de Potanin.

„Au fost investite fonduri uriașe în proiect, însă am construit în foarte scurt timp ceea ce altor țări le ia zeci de ani. Suntem mândri că banca a avut un rol în așa ceva”, a declarat în luna ianuarie președintele VEB, Vladimir Dmitriev.

Începând din 2007, când Soci a câștigat cursa pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, în zonă au fost ridicate 14 facilități sportive, inclusiv un stadion cu 40.000 de locuri, peste 19.000 de camere de hotel, 260 de kilometri de drumuri și 200 de kilometri de cale ferată, cu 54 de poduri și 22 de tunele, la care se adaugă investiții pentru dezvoltarea rețelelor de energie electrică și canalizare, precum și extinderea portului și aeroportului.

Transformarea Soci nu ține numai de Jocurile Olimpice și de ambițiile Rusiei, ci și de dezvoltarea regiunii Caucazului de Nord, una dintre cele mai sărace și violente zone din Europa.

După încheierea Jocurilor, două stadioane de hochei vor fi transformate în centre sportive pentru copii iar uriașul centru destinat presei, cu o suprafață de șapte ori cât cea a Pieței Roșii din Moscova, va deveni complex de cumpărături și divertisment. Încă nu se știe cum vor fi finanțate aceste modificări.

În luna iunie, Soci va găzdui summitul G-8 din acest an. În a doua parte a anului, la Soci va avea loc primul Mare Premiu de Formula 1 din Rusia după o pauză de mai bine de jumătate de secol.

De asemenea, la Soci vor fi jucate mai multe meciuri în timpul Cupei Mondiale la fotbal din 2018.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...