Concentrații de izotopi de cesiu 134 de 37.000 de bequereli la litrul de apă și de 93.000 de bequereli la litru de izotopi de cesiu 137 au fost înregistrate, niveluri cu mult superioare celor relevate miercuri, potrivit unor date publicate de către Tokyo Electric Power (TEPCO).
Această apă a fost scoasă de la 16 metri adâncime, într-un loc în care se știa că apa subterană a fost puternic contaminată, în tranșee în care s-a acumulat lichid puternic radioactiv provenind de la reactoarele accidentate pe 11 martie 2011, în urma unui tsunami uriaș.
Potrivit TEPCO, această apă curgea doar către mare.
Problema apei contaminate se află printre cele mai spinoase pe care le are de gestionat compania de aproape trei ani.
Peste 350.000 de metri cubi de apă contaminată sunt stocați în rezervoare instalate în incintă, iar alți zeci de mii de metri cubi au infiltrat subsolurile clădirilor și tranșeelor subterane.
Sisteme de tratare au fost instalate în vederea decontaminării acestei ape, dar sunt considerate cu mult insuficiente.
TEPCO prevede să le consolideze și să construiască alte cisterne, pentru a se ajunge la o capacitate de stocare de 800.000 de metri cubi, până în 2016.
Unii experți, inclusiv de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), recomandă să se studieze posibilitatea deversării în mare a apei care a fost curățată de esențialul radionucleidelor, în pofida faptului că este cunoscut faptul că în aceasta va rămâne tritiu, care nu poate fi extras, pentru moment.