Președintele CC, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, la finalul ședinței consacrate dezbaterilor la proiectul de revizuire a Constituției, că nu este „nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte” și că nu este ușor să faci o propunere de modificare a Constituției când lucrezi cu mulți oameni.
Întrebat dacă avizul Curții Constituționale pe acest proiect de revizuire este unul consultativ, președintele Curții Constituționale a spus că nu știe cine a inventat „asta cu avizul consultativ” și a adăugat că judecătorii Curții Constituționale nu dau un aviz, ci o decizie.
„Conform articolului 47 din Constituție, deciziile Curții sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Este o decizie, se va publica în Monitorul Oficial”, a precizat el.
Zegrean a mai explicat că legea nu poate reveni la Curte fără modificări, conform deciziei Curții Constituționale. „O soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate readusă în discuție”, a declarat președintele Curții Constituționale.
Președintele CC a ținut să menționeze că, duminică, judecătorii Curții vor lucra până la finalizarea analizei textului de revizuire a Constituției.
Augustin Zegrean nu a dorit să facă o apreciere generală asupra proiectului de revizuire. „Nu este nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte. Oamenii au încercat, s-au străduit. Nu e ușor să faci o propunere de modificare a Constituției când lucrezi cu mulți oameni, este foarte greu, pentru că fiecare are ideile lui. E greu să le concentrezi, să le pui laolaltă”, a spus el.
Întrebat despre alineatul din Constituție care interzice traseismul politic și care ar fi neconstituțional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituție prevede că mandatul imperativ este nul. „Nu au modificat și acest articol, deci consecința, concluzia o trageți dumneavoastră”, a spus Zegrean.
Potrivit unor surse din Curtea Constituțională, la modificările de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuală) și 28 (Secretul corespondenței) ar exista probleme de neconstituționalitate, în urma analizei judecătorilor Curții Constituționale.
În plus, articolul care prevede că președintele nu poate refuza numirile de miniștri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curții Constituționale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiții o persoană nu poate fi numită ministru, au menționat aceleași surse.