LET’S CHANGE THE STORY. „Scrisoarea pierdută” a studenților români din UK: „Până când să nu avem și noi faliții noștri?!” – VIDEO

Publicat: 24/02/2014, 07:19

După ani de dezbatere anti-români și bulgari, studenții români din Marea Britanie au ajuns victime colaterale. Au plecat din țară în căutarea unei educații mai bune, în speranța unui viitor mai bun. Sunt printre cei mai buni tineri pe care îi are România, minți strălucite și mentalități noi, care ar avea potențialul să facă această țară mai bună, mai prosperă, mai cinstită. Se află, însă, în Marea Britanie, la fel cum alții de vârstele lor sunt în Franța sau în Italia, în Germania ori Danemarca. Mulți dintre ei vor și rămâne acolo, pentru că, la absolvire, vor deveni mână de lucru prea scumpă în țara lor. Din locul în care beneficiază de o educație de top, însă, asistă la dezbaterea anti-români și bulgari. Recent, au devenit ei înșiși victime, după ce statul britanic a decis să le suspende brusc împrumuturile de subzistență și să le ceară dovezi că au avut până acum și că au de acum înainte dreptul la ele.

Am încercat, prin demersul LET’S CHANGE THE STORY, să rescriem povestea românilor din Marea Britanie. După un an de campanie mincinoasă și articole false, precum cel din Daily Mail demontat de gândul printr-o anchetă realizată împreună cu un jurnalist britanic, am început, prin mesajele cititorilor noștri, să arătăm că cei mai mulți dintre români nu sunt așa cum îi prezintă tabloidele. Muncesc ca orice britanic, își plătesc taxele, contribuie la dezvoltarea Marii Britanii. Acum, vă prezentăm poveștile mai multor tineri excepționali, care au plecat din România să studieze în Marea Britanie și care, sătui de stereotipuri, au decis să se implice în campania noastră, pentru a-i face și pe alții să le urmeze exemplul. Vouă, cititorilor, v-au pregătit scrisori, nouă ne-au spus poveștile de succes, ne-au arătat CV-urile lor impresionante și unii dintre ei au realizat un clip prin care contribuie la campania LET’S CHANGE THE STORY.

CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

Pe scurt, ei sunt:

Daniel Iacob, șef de promoție în România și absolvent de relații internaționale la Universitatea din Portsmouth, este masterand la University College London, unde studiază guvernanță globală. În paralel, este Senior Engagement Manager al clubului de consultanță Cambridge și lucrează cu un start-up din Silicon Valey.

Otilia Dinoci este studentă în anul 3 la publicitate și studii media în cadrul Universității din Huddersfield și și-a ales ca temă pentru cercetarea finală un studiu de caz despre migrație, în care analizează cum au fost prezentați românii de ziarele britanice.

Andra Necula a studiat biologie moleculară la University of York, iar acum își face doctoratul la Oxford, în domeniul imunologiei. Pe scurt, Andra lucrează la descoperirea unor leacuri pentru boli considerate acum incurabile. Semnătura ei apare în numeroase publicații științifice din Europa și a primit mai multe medalii la competiții științifice.

George Ciocan studiază turismul la Universitatea din Portsmouth și a lucrat un an în SUA, la Walt Disney.

Dragoș Ureche este student al facultății de construcții din cadrul Universității din Sheffield și speră ca, în 10-15 ani, să se întoarcă în România și să lucreze în industria noastră.

Cristian Leață este student în economie și politică, în cadrul Universității din Glasgow, fost președinte al Societății de Studenți Români din Glasgow și beneficiar al unei burse de un an la Universitatea din Hong Kong. Vrea să se întoarcă în România în următorii doi ani, pentru a reda românilor „încrederea în procesul de guvernare”.

Dacă vreți să susțineți demersul de restabilire a adevărului despre românii din Marea Britanie, completați formularul campaniei LET’S CHANGE THE STORY (găsiți linkul mai jos). gândul va publica mesajele voastre, pentru a arăta adevăratele povești despre românii din Europa și pentru a pune presiune pe Daily Mail, cel mai citit ziar online din lume, să renunțe la discursul discriminatoriu cu privire la cetățenii din România și Bulgaria.

Mai jos, redăm pe larg poveștile acestor tineri, împreună cu clipurile lor pentru România și Marea Britanie, scrisorile pentru cititor și CV-urile pentru cei care vor să vadă ce fel de români se află în afara granițelor. Clic pe numele lor pentru a le vedea CV-urile.

Daniel: „Visul meu, naiv probabil, era că poate voi avea puterea să am un impact asupra societății”

Daniel Iacob (CV) are 22 de ani și este masterand la University College London (UCL), una dintre cele mai prestigioase facultăți din lume, unde studiază Guvernanță Globală și Etică. S-a născut în Berna (Elveția), în 1991, și, pe când avea opt luni, familia lui s-a restabilit în România. Până la 16 ani, a locuit în Galați, pe urmă s-a mutat în București, unde a terminat liceul șef de promoție, premiat de primarul Sorin Oprescu. După liceu, a fost acceptat la mai multe universități din Marea Britanie, alegând dintre ele Universitatea din Portsmouth, unde a studiat Relații și Politici Internaționale și de unde a primit, anul trecut, diploma de licență, având printre cele mai bune rezultate din anul său. Pe urmă, în vara lui 2013, a aplicat la toate facultățile din Londra și a fost acceptat peste tot.

Așa a ajuns la UCL, unde se specializează în guvernanță globală, un concept pompos privit din exterior, dar de care acest tânăr și-a legat viitorul cu mult entuziasm: „Visul meu, naiv probabil, era că poate ajungând la una dintre instituțiile internaționale, voi avea puterea să am un impact asupra societății”. Spre sfârșitul primului semestru, a cunoscut-o pe președinta clubului de consultanță al Universității din Cambridge și, în câteva zile, a primit poziția de Senior Engagement Manager al clubului de consultanță Cambridge. „Voiau să formez o echipă de șase studenți, împreună cu care să lucrăm la un start-up din Silicon Valey. Momentan, mă aflu între acest job și programul de masterat”.

De ce a intrat Daniel în campania noastră? „În ultimul an, tabloidele din UK au atacat, stigmatizat și pătat imaginea României și a românilor de pretutindeni, inclusiv imaginea mea și a ta, iar acest tip de propagandă discriminatorie nu poate fi acceptat, fie că e vorba de români sau de orice altă naționalitate”, explică el, atrăgând atenția că articolele discriminatorii și false chiar din Daily Mail cu referire la români „au creat o realitate falsă în mintea multora”.

Unul dintre cele mai apropiate exemple de consecințe la fel de discriminatorii ale acestei retorici este sistarea accesului tinerilor studenți din România și Bulgaria la împrumuturile pentru finanțarea studiilor. Mai toți studenții cu care am vorbit aveau să aducă în discuție această problemă foarte gravă, sesizată recent și de europarlamentari români, dar și de Ministerul de Externe.

CITEȘTE SCRISOAREA LUI DANIEL

Andra, doctorand la Oxford în căutarea unor leacuri pentru bolile incurabile: „Studenții români sunt oameni ambițioși și muncitori și merită aceleași șanse ca și restul cetățenilor europeni”

„Acum cinci ani, m-am hotărât să plec din România. Nu fiindcă nu mai voiam să trăiesc acolo, ci pentru că am considerat că meseria pe care vreau să o urmez – cercetător – se poate face la standarde mult mai înalte peste hotare. Am ales să studiez biologie moleculară în Anglia, la University of York”. Așa își începe Andra Necula (CV1, CV2), o tânără româncă în prezent doctorandă la Oxford, povestea emigrării. I-a plăcut încă de la început ce a găsit acolo, iar sistemul educațional a convins-o să rămână. Acum, studiază imunologie în cadrul programului doctoral de la Oxford, iar ambițiile ei, la fel ca și performanțele de până acum, nu sunt deloc modeste: „Sper ca după terminarea lui să mă dedic studiului bolilor autoimune (calupusul sau scleroza multiplă) pentru tot restul vieții”.

Contrar aparențelor actuale, create în febra retoricii în care un popor pare să jignească, iar altul pare să se simtă jingit, britanicii sunt foarte deschiși cu străinii, spune Andra: „În York, studiau peste 40 de români și împreună formam o comunitate unită și bine văzută. În general, evenimentele organizate de York Romanian Society atrăgeau mulți străini, care voiau să cunoască mai bine cultura noastră (și să manânce din bucatale noastre tradiționale)”.

La Oxford, britanicii care urmăreau campaniile denigratoare din presă au venit să îi vorbească despre ele: „Toți cei cu care am vorbit îmi spun același lucru: Daily Mail este un tabloid rareori luat în seamă de britanici și are o reputație foarte proastă, deși este foarte citit”.

Ce își dorește Andra de la LET’S CHANGE THE STORY? „Sper ca prin campania aceasta ziarul gândul să trimită un semnal de alarmă peste hotare și să le reamintească politicienilor britanici că studenții români sunt oameni ambițioși și muncitori, care merită aceleași șanse ca și restul cetățenilor europeni. În plus, sper ca cei de acasă vor întelege că nu toți britanicii îi judecă aspru pe români și că opinia Daily Mail nu reprezintă opinia unei întregi țări”.

CITEȘTE SCRISOAREA ANDREI

Cristian: „Să facem cu ai lor ceea ce nu am reușit să facem cu ai noștri până acum – să îi decredibilizăm!”

„Eu nu cred că românii care vin în Marea Britanie reprezintă un pericol. Ei vin cu un anumit motiv și vin pentru că au dreptul. Țările noastre au semnat un acord de liberă mișcare, așa că, în situația asta, românii pot fi acuzați doar de faptul că își cunosc dreptul”, își începe Cristian Leață (CV) mesajul din cadrul campaniei LET’S CHANGE THE STORY. Pe de altă parte, spune el, nici britanicii de rând nu au o vină. Cei cu care a interacționat el „par rușinați de ce se întâmplă”.

Cristian studiază Economie și Politică la Universitatea din Glasgow și a fost președintele Societății de Studenți Români de aici. În anul doi, a primit o bursă din partea universității pentru a studia în cel de-al treilea an la Universitatea din Hong Kong. Este un student foarte activ, cu 15 conferințe internaționale de studenți, în nouă țări diferite, la activ. Acum, se pregătește de absolvire și are planuri mari: „Am decis că voi reveni în România în următorii doi ani și îmi doresc să fac parte dintr-o generație care redă românilor încrederea în procesul de guvernare”.

Până să se întoarcă acasă, vrea să poarte o luptă pentru România, de acolo, din Marea Britanie, pentru a pune punct retoricii anti-români, care, în ochii lui, are câțiva vinovați: „Cei pe care îi identific eu cu adevărat responsabili sunt aceste tabloide din Marea Britanie și cei câțiva politicieni care ne folosesc ca pe o unealtă într-o cursă politică. Într-un fel, asta mă face să mă gândesc că și noi îi avem pe ai noștri: avem același fel de tabloide, avem același gen de politicieni. Tocmai de aceea, profitând de experiența pe care o avem, sugerez să facem cu ai lor ceea ce nu am reușit să facem cu ai noștri până acum, anume să îi decredibilizăm! Oamenii ăștia mai există doar pentru că nu au fost destui până acum care să le spună că ceea ce fac ei e inexact, e discriminatoriu și, într-un fel, e rușinos”.

CITEȘTE SCRISOAREA LUI CRISTIAN

Otilia: „Sunt mândră să spun că sunt româncă”

Otilia Dinoci (CV) este o piteșteancă de 24 de ani, care a ajuns în UK în urmă cu patru ani. Acum, este studentă în anul al treilea la Publicitate și Studii Media, în cadrul Universității din Huddersfield. „Ca student român în Anglia, am avut parte de o primire călduroasă din partea staffului din Universitate, a colegilor, a prietenilor. Însă evenimentele din 2013 legate de venirea românilor în Marea Britanie au lăsat un gust amar”, povestește Otilia. Spre deosebire de cei mai mulți studenți români din UK, privește din două unghiuri diferite subiectul dezbaterii discriminatorii: ca româncă, dar și dintr-o perspectivă academică. Otilia lucrează acum la o cercetarea pe tema imigrației și a felului în care au fost portretizați românii în ziarele britanice în contextul deschiderii pieței muncii, la 1 ianuarie 2014.

„Personal, am găsit lucrurile foarte supărătoare, cu articolele din presă vorbind de valuri de români luând cu asalt Regatul, profitând de sistem ca niște dăunători de culturi. Oamenii de aici m-au convins, însă, că nu am de ce să mă îngrijorez. Sunt conștienți de ce se întâmplă și nu iau totul așa cum li se dă”, povestește Otilia. „Originea mea nu mi-a oferit niciodată motive de nesiguranță. Din contră: sunt mândră să spun că sunt româncă”, le transmite studenta româncă celor de acasă.

CITEȘTE SCRISOAREA OTILIEI

Dragoș și Nae Cațavencu: „Până când să nu avem și noi faliții noștri?”

„Știm cu toții prea bine că imaginea românilor în Europa nu este prea bună, însă acest lucru nu oferă dreptul celor de la Daily Mail de a promova în mod eronat unele realități”, își începe Dragoș Ureche (CV) mesajul pentru România, un mesaj care ia o turnură literară: „Literatura română este unul din principalii piloni ai educației noastre. Personajul Nae Cațavencu, în opera dramatică ‘O scrisoare pierdută’, de I.L. Caragiale, folosește greșit adjectivul ‘falit’: ‘Până când să nu avem și noi faliții noștri? Anglia își are faliții săi”. El, referindu-se aici, de fapt, la oamenii de fală ai unei națiuni. Însă, am putea extrapola și, dând viață adevăratului sens al adjectivului ‘falit”, putem afirma cu tărie: într-adevăr, Anglia își are faliții săi. Aceste atacuri sistematice la adresa românilor ar putea să înceteze”.

Pe Dragoș părinții au vrut să îl trimită la Medicină, în București. El a avut un alt plan, pe care și l-a urmat. Așa a ajuns la facultatea de construcții din cadrul Universității din Sheffield. Acum, lucrează la lucrarea de licență, pe care o va finaliza în următoarele trei luni la Universitatea din Trento, Italia.

Dintre studenții care au intrat în campania LET’S CHANGE THE STORY, doar doi au vorbit despre întoarcerea acasă. În ceea ce îl privește pe Dragoș, termenii nu sunt, însă, cei mai fericiți pentru o țară care a ajuns mare exportator de creiere, dar care a rămas cu prea puține pentru a se ajuta: „Doresc să urmez o carieră în industrie (construcții, n.red.) și sper ca în 10 – 15 ani să mă pot întoarce în România și să îmi folosesc cunoștințele dobândite în acești ani pentru a putea oferi, alături de alți studenți ca mine, generațiilor ce vor urma un viitor mai bun în țara lor”.

CITEȘTE SCRISOAREA LUI DRAGOȘ

George: „Haideți să le arătăm tuturor că suntem la fel de muncitori și dornici de succes ca atunci când am luat-o de la zero, singuri, într-o țară nouă”

Din 2010, George Ciocan studiază Ospitalitate și Managementul Turismului, în cadrul Universității din Portsmouth. „La inceputul celui de al doilea an, m-am lovit pentru prima dată de conceptul ‘român în UK” și am aflat despre restricțiile de muncă impuse nouă. Astfel, m-am conformat și am aplicat pentru National Insurance Number și Yellow Card pentru a putea lucra legal în paralel cu studiile. Al doilea an a fost cel puțin la fel de frumos ca și primul an, cu un nivel academic mai intens, două joburi part time și cu un George mai responsabil și mai dornic de succes decât în anul precedent”, povestește românul, iar succesele nu au întârziat să apară. A reușit să obțină un internship de un an de zile în SUA, la Walt Disney World, unde a aplicat tot ceea ce a fost învățat de britanici.

Când s-a întors din SUA, însă, pentru ultimul an de studii, atmosfera din UK i s-a părut alta: „Am avut un șoc când, pentru prima oară, am găsit o secțiune în a doua pagină din Daily Mail care era pur și simplu o petiție pentru cetățenii britanici pe care scria cu majuscule „SAY NO TO ROMANIANS”. Sunt o persoană cerebrală, care acceptă realitatea cu părțile ei bune și rele. Fiecare țară și civilizație au diferite categorii și peste tot există și oameni răi, și oameni buni”, povestește George. Nu toți românii sunt la fel, cum nici toți britanicii sunt la fel, subliniază el, după care adaugă: „Aș vrea să îmi exprim dezacordul față de tot acest circ mediatic în care suntem implicați fără voia noastră, noi, românii care am venit în Marea Britanie pentru a ne forma profesional și a ne bucura de unele oportunități care din păcate nu ne sunt oferite încă acasă”.

George s-a alăturat campaniei gândul pentru că, spune el, speră să facă auzită vocea lor, a românilor care nu s-au dus în UK pentru a le fura slujbele britanicilor ori pentru a-și monta cortul în Hyde Park. Mesajul lui pentru românii care sunt deja acolo: „Haideți să le arătăm tuturor că suntem la fel de muncitori și dornici de success ca atunci când am luat-o de la zero, singuri, într-o țară nouă. Astfel, sper să mă pot simți din nou la fel cum mă simțeam în 2010, când spuneam că sunt din Romania, loud and proud!”.

CITEȘTE SCRISOAREA LUI GEORGE


Pentru comentarii: Facebook – Alina Matiș, Twitter – @alinamatis

VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

EFECTUL INVESTIGAȚIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

UN LORD DIN GUVERNUL BRITANIC RECUNOAȘTE MINCIUNILE DIN RETORICA ANTI-ROMÂNI

HUGH GRANT PROMOVEAZĂ ANCHETA DAILY FAIL

ROMÂNII CARE RESCRIU POVESTEA

REPORTAJ GÂNDUL PE STRĂZILE LONDREI

BLOGUL LUI JON DANZIG, CO-AUTOR AL ANCHETEI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Tragedie aviatică la Vilnius. Un avion s-a prăbușit peste o clădire rezidențială
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska