E limpede că actorii care joacă pe scena USL nu mai au niciun fel de treabă cu publicul, ci doar cu modul în care vor trânti spectacolul. Pe nimeni nu mai interesează actul guvernării, încotro se duce țara, cine conduce ministerele. Cu toții vor să pară „morți” de grija neamului și să dovedească electoratului că doar vrerea lui contează, și că, în consecință, dumnealor, politicienii, fac orice ca să mențină Uniunea în picioare.
Așa o ipocrizie…
Toții stau cu membrele amorțite în ligheanul cu apă rece și își sparg capul gândind la cum să pună piedică relației, în așa fel încât nici USD să nu-i „expulzeze” pe liberali din guvern, dar nici liberalii să nu plece de bunăvoie pe la casele lor, fără un șut în fund. Așa că ne dau lacrimă și telenovelă pe la toate tv-urile de știri din zori în creierii nopții.
În atare condiții, trebuie să recunoaștem că după o primă mutare agresivă a PSD, concretizată cu înființarea USD și propunerea acestei uniuni, în cotrapartidă la numirea lui Iohannis, de înființare a unui nou portofoliu de vicepremier, pentru Daniel Constantin, astăzi, liberalii au surmontat handicapul și au împins purcica suferindă în curte la Kiseleff.
Antonescu & comp. ne anunțaseră de ieri seară că sunt mandatați de partid să fie fermi în negocierile cu USD și, surpriză, astăzi s-au ținut de cuvânt. Dacă, în ultimă instanță, surse apropiate de conducerea PC ne declaraseră, încă de dimineață, că liderul conservator, Daniel Constantin, ar putea lua în calcul ideea de a renunța la funcția de vicepremier propusă de Ponta, spre a mai liniști apele în USL, premierul nu a părut interesat, rămânând, și el, ferm pe poziție.
„Nu. Nu m-am înțeles cu Crin Antonescu. El are de ales în a fi de acord să păstrăm structura USL din 2012, aceea cu trei vicepremieri, ministru liberal de interne și vicepremier pe finanțe, și atunci nu mai e necesar să trecem prin Parlament, ori să cerem votul parlamentarilor pe schimbarea structurii guvernului, și atunci e dreptul nostru să cerem înființarea celei de a patra funcții de vicepremier, pentru Daniel Constantin”, a anunțat Ponta după întâlnirea cu liberalul.
Extrem de calm, ba chiar bine dispus, Crin Antonescu ne-a anunțat, drept răspuns, că lui i-a cerut partidul fermitate și fermitate a dovedit. „Domnul Ponta nu este în măsură să aleagă locuri în guvern pentru liberali. Domnul Ponta poate fi de acord sau nu cu ceea ce a propus PNL: trecerea prin Parlament a unei noi structuri, în care portofoliul de vicepremier, cuvenit nouă, să treacă de pe zona „finanțe” pe zona „interne”, revenind, în speță, ministrului de Interne, dar fără a mai propune încă un post de vicepremier. Dacă nu, păstrăm actuala structură, iar Victor Ponta să facă bine să numească niște interimari pe portofoliile vacante; pe cine vrea dânsul, oameni din partid, din USD, de pe stradă, pentru că noi altă propunere nu mai facem. Pentru că un executiv nu poate lucra în aceste condiții, iar eu mă văd nevoit să constat că la ora asta există o criză în guvern. În ceea ce ne privește, nu avem de gând să plecăm de la guvernare, dacă nu vom fi dați afară” ne-a anunțat liderul liberal.
Cu alte cuvinte, Ponta și Antonescu – fără vreo legătură cu rostul lor în fruntea țării – își arată fermitățile unul altuia, declanșând o criză de guvern, în așteptarea momentului în care unuia dintre ei îi vor ceda nervii și va rupe USL. Până atunci, liberalul e dispus să aștepte decizia premierului: ori îi mai ține, ori îi dă afară.
Că de bună voie, el, unul, e ferm – nu pleacă!