Prima pagină » Știri » Dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Brâncuși spălate cu jet de apă sub presiune. Poarta Sărutului s-a îngălbenit în urma operațiunii

Dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Brâncuși spălate cu jet de apă sub presiune. Poarta Sărutului s-a îngălbenit în urma operațiunii

Dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Brâncuși spălate cu jet de apă sub presiune. Poarta Sărutului s-a îngălbenit în urma operațiunii
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuși din municipiul Târgu Jiu care, anul trecut, au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în urma operațiunii Poarta Sărutului îngălbenindu-se, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Gorj, Florin Roșca, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modul în care s-au realizat operațiunile de spălare a operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu.

Potrivit sursei citate, cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu și vizează infracțiunea de distrugere.

Ministerul Culturii a suspendat protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuși, expuse în două parcuri din oraș, a anunțat, marți, secretarul de stat Radu Boroianu, precizând că decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumătate de an.

Secretarul de stat Radu Boroianu a declarat, marți, într-o conferință de presă, la Târgu Jiu, că în cursul zilei a avut o discuție cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa că Ministerul Culturii a decis să suspende protocolul în baza căruia Primăria Târgu Jiu era implicată în monitorizarea și îngrijirea operelor lui Constantin Brâncuși din oraș.

Potrivit lui Boroianu, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Direcția de Patrimoniu din Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au obligația să monitorizeze operele respective în perioada suspendării protocolului.

El a precizat că această decizie a fost luată în condițiile în care, anul trecut, în timpul lucrărilor de întreținere a operelor brâncușiene, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu nu a asigurat prezența unui expert care să supravegheze operațiunile respective.

Pe de altă parte, secretarul de stat a dat asigurări că operele lui Brâncuși nu au fost afectate în mod ireversibil după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune anul trecut.

„Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul așa. Probabil înainte spălase așa covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervențiilor de dinainte făcute pe bază de var și de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată, dacă vreți, a fost să constatăm că după acea intervenție piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, așa cum se afirmase”, a mai spus Radu Boroianu.

Radu Boroianu a susținut conferința de presă alături de Joost Vander Auwera – conservator șef la Departamentul de Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, unul dintre experții sosiți, luni, la Târgu Jiu pentru a examina lucrările lui Constantin Brâncuși.

Joost Vander Auwera a explicat că albirea pietrei pe unele porțiuni a fost determinată de anumite săruri minerale depuse după spălarea operelor cu apă sub presiune, el menționând că presiunea apei nu a fost un factor care să fi creat distrugeri mari.

Acesta a menționat că specialiști români vor analiza operele în detaliu în perioada următoare, toate lucrările lui Brâncuși expuse la Târgu Jiu având nevoie de ample operațiuni de monitorizare.

Pe parcursul conferinței de presă susținute de profesorul belgian împreună cu secretarul de stat Radu Boroianu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu Iulia Vână a anunțat că directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși”, Adina Andrițoiu, a demisionat din funcție.

Luni, la Târgu Jiu, a sosit comisia de experți internaționali desemnată să analizeze situația Porții Sărutului, condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu. El declara jurnaliștilor că membrii comisiei de experți străini vor analiza nu doar Poarta Sărutului, ci toate operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, pentru a vedea în ce stare se află acestea și a pentru a stabili niște regulamente clare în baza cărora să fie făcute de acum încolo viitoarele lucrări de întreținere și restaurare.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 11 februarie, ministrul Culturii, Gigel Știrbu anunța că, în perioada 15 – 18 februarie se va reuni comisia de experți care va studia situația restaurării componentei sculpturale „Poarta Sărutului” din cadrul Ansamblului „Constantin Brâncuși”. Potrivit comunicatului, „în program sunt prevăzute întâlniri la București și Târgu-Jiu, precum și vizita la Ansamblul Monumental Calea Eroilor”.

Din Comisia Internațională Brâncuși fac parte trei profesori renumiți din domeniul artelor plastice și al sculpturii, care își desfășoară activitatea la Muzeul Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, Universitatea din Viena, respectiv Universitatea din Viena și Duke University din Statele Unite ale Americii.

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porții Sărutului, a acuzat Institutul Național al Patrimoniului (INP) că opera din piatră a lui Constantin Brâncuși, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.

Ulterior, Institutul Național al Patrimoniului a anunțat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, și a respins ferm încercarea de calomniere a instituției de către acesta.

Institutul Național al Patrimoniului a recepționat atunci lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră de la „Poarta Sărutului”, element al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.

INP este principala instituție care a gestionat și finanțat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituției.

Lucrările de restaurare a Porții Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări.

Ansamblul Constantin Brâncuși cinstește moartea eroică, dar în același timp aduce un elogiu vieții nepieritoare. Axa „Calea Eroilor” are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Națională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soția primului – ministru liberal Gheorghe Tătărescu

Citește și