După mai bine de o săptămână de criză în USL, premierul Victor Ponta a tranșat ocuparea posturilor din Guvern peste capul lui Crin Antonescu. În urma demisiilor lui Daniel Chițoiu și Andrei Gerea, înregistrate oficial astăzi la Palatul Victoria, prim-ministrul a decis să preia el însuși interimatul la Finanțe, iar pentru conducerea provizorie de la Economiei să înainteze la Palatul Cotroceni numele ministrului PSD Constantin Niță.
Trimiterea propunerilor de interimat pentru Economie și Finanțe la Cotroceni a fost justificată oficial prin „asigurarea funcționării în condiții normale a acestor ministere foarte importante”.
Imediat ce propunerile au ajuns la Cotroceni, președintele Traian Băsescu a semnat decretele pentru eliberarea din funcție a lui Chițoiu și a lui Gerrea și numirea ca interimari a lui Ponta și a lui Niță.
Mutarea a fost făcută de Ponta la scurt timp după ce, într-o discuție la Guvern, Antonescu i-a cerut să nu numească interimari, ci să-i trimită președintelui numele decise în conducerea PNL pentru cele patru ministere în discuție: Klaus Iohannis la Interne, Eugen Nicolăescu la Finanțe, Teodor Atanasiu la Economie și Cristian Bușoi la Sănătate. Fără ca însă ministrul actual al Sănătății, Eugen Nicolăescu, să fi demisionat și fără ca acesta să fie agreat de PNL inclusiv pentru postul de vicepremier, cele două poziții – de vicepremier și de ministru de Finanțe – fiind legate în actuala structură guvernamentală.
În jumătatea de oră cât Antonescu a stat în biroul lui Ponta, liderii USL s-au blocat în aceleași scenarii de negociere eșuate în ultimele zile. Printr-un comunicat de la Guvern, Ponta a transmis că i-a cerut lui Antonescu „să fie înaintate cele patru propuneri de miniștri liberali pentru ministerele în discuție, dar propunerea a fost respinsă”, președintele PNL motivând că „nu dorește să intre în contradicție cu deciziile interne ale partidului”.
A doua variantă a lui Ponta a fost asumarea interimatului de alți doi liberali din Guvern. Și aceasta a fost însă respinsă.
Ulterior, Guvernul a justificat soluția cu Ponta la Finanțe și Niță la Economie cu argumentul că dorește „evitarea cu responsabilitate a oricărei disfuncționalități în actul de guvernare”, dar și „evitarea transmiterii unui mesaj care să afecteze credibilitatea instituțiilor publice și care să genereze confuzii în mediul economic și social”.