Prima decizie pe care premierul Victor Ponta o ia ca interimar la Finanțe, după cedarea dreptului de semnătură pentru actele curente în favoarea unui secretar de stat, este schimbarea din funcția de director al CEC Bank a lui Radu Grațian Ghețea.
„Da. Eu semnez ordinul luni”, a confirmat Ponta, întrebat dacă va duce la capăt intențiile anunțate deja ale demisionarului Daniel Chițoiu.
Schimbarea lui Ghețea, cătria președintele Traian Băsescu i s-a opus, sunându-l în acest scop pe fostul ministru al Finanțelor în octombrie, a fost de altfel unul dintre motivele pentru care parlamentarii USL au analizat într-o comisie specială la Senat, în luna decembrie, activitatea managerială la CEC și acordarea creditelor. Printre puținele concluzii ale comisiei s-a numărat aceea că Ioana Băsescu a fost în 2013 singurul client persoană fizică creditat de CEC cu 1 milion de euro.
La momentul anchetei parlamentare, Chițoiu și-a detaliat și planurile pentru schimbarea lui Ghețea. Modalitatea prin care Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar al băncii, urma să o opereze este modificarea statutului CEC, prin introducerea la vârful băncii a managementului format din Directorat format din 5 membri și Consiliu de Supraveghere din 7 persoane.
Întrebat la acel moment dacă Ghețea va pleca astfel până la finalul anului, Chițoiu a dat de înțeles că, cel puțin din poziția numărul unu a băncii va fi înlocuit. „La momentul când vom adopta noul statut, suntem obligați să prezentăm conducerea. Pe baza CV-urilor depuse la acel moment vom vedea. Nu știm, s-ar putea să aiba loc într-o formulă în conducerea CEC BANK”, a lăsat el deschisă varianta unui compromis , având în vedere daunele de ordinul sutelor de mii de euro pe care statul le-ar avea de plătit dacă i se întrerupe contractul anticipat șefului băncii.
Chițoiu nu și-a ascuns însă nemulțumirea față de managementul asigurat de Ghețea, cu toate că nu a adus argumente în cifre pentru reproșurile făcute. „În fiecare lună mi-au fost prezentați indicatorii, am avut întâlniri cu domnul președinte Ghețea, dânsul îmi prezenta lucrurile cu o evoluție mai buna de la o lună la alta, însă în prezent ne aflăm în situația că banca nu și-a îndeplinit țintele pe care și le-a asumat. Banca este pe pierdere netă, activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care l-am dorit eu”, a spus sec vicepremierul.
Potrivit relatării sale, intenția de schimbare a statutului a determinat și telefonul primit de la Băsescu. „Domnul presedinte m-a sunat și mi-a spus să nu pun politruci la conducerea CEC BANK și i-am spus că nu pot să pun politruci, noua conducere trebuie să aibă avizul BNR”, și-a luat ministrul măsuri de precauție.
În accepțiunea lui Chițoiu, în felul acesta statul poate ieși din situație și fără a-i plăti compensații lui Ghețea. „Dăm daune domnului Ghețea dacă suntem vinovați. Dacă-l schimbăm … Noi o analiză a contractului de mandat”, s-a justificat el.