Prima pagină » Magazin » Televiziunea Zu TV, care va înlocui Gsp TV, va fi lansată pe 3 aprilie

Televiziunea Zu TV, care va înlocui Gsp TV, va fi lansată pe 3 aprilie

Televiziunea Zu TV, care va înlocui Gsp TV, va fi lansată pe 3 aprilie
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, în ședința de joi, să aprobe transformarea Gsp TV în televiziunea generalistă pentru tineri Zu TV, care va fi lansată oficial pe 3 aprilie.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, solicitarea societății Antena TV Group SA (controlată de familia Voiculescu) de modificare a denumirii serviciului de programe Gsp TV în Zu TV, de modificare a formatului de principiu al televiziunii din tematică-sportivă în generalistă, de modificare a siglei postului și de modificare a grilei și a structurii serviciului de programe.

La ședința CNA de joi au fost prezenți Mihai Morar, managerul proiectului Zu TV, Claudiu Oprea, Head of Production al Antena TV Group, Toni Teșiu, director de programe Radio Zu și responsabil de conținutul Zu TV, și Mirela Bomboe, reprezentanta Antena TV Group la ședințele Consiliului.

Potrivit dosarului depus la CNA, Zu TV va difuza producție proprie (22%) și producții audiovizuale ale altor producători (78%). Grila televiziunii va include: programe de informare (3,50%), programe educative și culturale (4,20%), filme (4,70%), programe de divertisment (77,80%), publicitate (9,80%).

„În principiu, Zu TV își dorește să fie o extensie a unui brand care, în divertismentul ultimilor ani în România, a avut o creștere spectaculoasă, a avut o evoluție foarte bună în targetul vizat și de această televiziune, respectiv 15-35 de ani”, a declarat Mihai Morar în fața membrilor CNA.

Potrivit lui Mihai Morar, lansarea Zu TV face parte din strategia Antena TV Group de a se dezvolta în zona de divertisment.

El a mai spus că, în contextul actual al pieței de televiziune, Gsp TV nu poate intra în concurență cu operatorii de cablu, care dețin propriile televiziuni sportive, pentru a licita pentru marile campionate de fotbal și pentru alte competiții sportive. „Tocmai de aceea, în ultimii ani, Gsp TV a încercat să aducă un conținut extra fotbal generos, să schimbe orientarea, targetul vizând preponderent publicul masculin, însă, în contextul actual al pieței, în care publicul este puternic orientat spre fotbal, o astfel de televiziune supraviețuiește foarte greu”, a spus Mihai Morar.

Morar a mai spus că Zu TV va fi o televiziune generalistă, pentru publicul 15-35 de ani. „Zu TV nu își dorește să fie o televiziune muzicală, chiar dacă muzica va face parte din lifestyle-ul acestei stații. (…) Vrem să aducem tot ce este relevant pentru acest public. Muzica face parte într-un procent foarte mare din viața și pasiunile acestui target. Dincolo de muzică vorbim despre producție proprie, de la talent show până la un show care își dorește să îi ducă mai departe pe copiii care au fost remarcați la show-urile de talente din Antena Group, precum «Next Star»”, a spus Mihai Morar.

Potrivit lui Mihai Morar, planul de lansare al Zu TV coincide cu organizarea unui eveniment, gala Zu Music Awards (ZUMA), care se va desfășura pe 3 aprilie, la Romexpo.

„Vrem să facem un eveniment care să fie o marcă în fiecare an. Vrem să facem un eveniment similar cu American Music Awards sau cu Billboard Music Awards (…) Îmi doresc să fac un eveniment foarte spectaculos vizual. Nu vrem să facem lucrul ăsta neapărat pentru noi, ci pentru public în primul rând”, a spus Claudiu Oprea, Head of Production la Antena Group.

El a precizat că Zu TV va fi o televiziune deschisă către tineri. „Ne dorim să deschidem stația asta către tineri, un loc în care să comunice, să cânte”, a spus Claudiu Oprea.

La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că el consideră că un astfel de proiect are loc în piața actuală de televiziune. „Însă Gsp TV, prin încrederea acordată de telespectatori, a reușit să intre în lista «must carry» (a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii din România, n.r.). Acum vreți să schimbați acest produs. Eu cred că ar fi corect să cereți o altă licență, pentru că sunt oameni care vor să aibă în casele lor în continuare Gsp TV”, a spus Lorand Turos.

Mirela Bomboe, reprezentanta Antena TV Group la ședința CNA, a spus că solicitarea de transformare a Gsp TV în Zu TV „este perfect legală și perfect permisă de lege”. „Același lucru s-a întâmplat cu transformarea Antena 2 în Antena Stars, dar și cu alte posturi. Gsp TV se adresa tot unui public tânăr și nu mai era postul care transmitea competiții de fotbal, ci era dus în zona de divertisment, a sporturilor spectaculoase. Nu mai transmitea competiții sportive, pentru că n-a putut să țină pasul cu competiția în această zonă. Noi nu venim o licență nouă, vrem să o modificăm în condițiile legii. Nu cred că trădăm încrederea publicului (…) Dacă vom trăda încrederea publicului, riscăm să nu mai fim în «must-carry» peste un an cu Zu TV”, a spus Mirela Bomboe.

Și Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că solicitarea Zu TV se pretează la o nouă licență audiovizuală. „Dumneavoastră profitați de acea prezență a Gsp TV în «must-carry». Sunteți o televiziune nouă care profitați de «must carry», în primul an, cel mai greu pentru o televiziune”, le-a spus Narcisa Iorga reprezentanților Antena TV Group.

De altfel, Narcisa Iorga a votat „împotriva” transformării Gsp TV în Zu TV. „Consider că nu trebuie acceptată modificarea de licență. Licența Gsp TV a fost acordată de CNA pe anumite considerente. E adevărat că legea nu prevede o interdicție în sensul modificării totale precum formatul, structura de programe, numele, dar, în situația în care un astfel de radiodifuzor este într-o listă «must carry» pe locul 16, deci un loc destul de bine plasat, pornind de la considerentele inițiale ale licenței, nu cred că este corect să acordăm modificarea de licență în așa fel încât un cu totul și cu totul alt post, un post nou, să beneficieze de acest loc în «must carry»”, a spus Narcisa Iorga.

În cele din urmă, solicitarea Antena TV Group de transformare a Gsp TV în Zu TV a fost aprobată de membrii CNA cu șase voturi „pentru” (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Monica Gubernat, Cristina Trepcea și Radu Călin Cristea), în timp ce Narcisa Iorga și Valentin Jucan au votat „împotrivă”.