Prima pagină » Magazin » Creierul câinilor procesează vocile și emoțiile asemenea creierului uman

Creierul câinilor procesează vocile și emoțiile asemenea creierului uman

Creierul câinilor procesează vocile și emoțiile asemenea creierului uman
Creierul uman și cel al câinilor reacționează similar la auzul anumitor sunete. Cercetarea a fost realizată pe câini din rasele Golden Retriever și Border Collie.

Studiind activitatea cerebrală și comportamentul câinilor, o echipă de cercetători de la MTA-ELTE Comparative Ethology Research Group, condusă de Attila Andics, a obținut rezultate impresionante, scrie Huffington Post.

Oamenii de știință au dresat 11 câini din rasele Border Collie și Golden Retriever pentru a-i putea face să stea nemișcați în aparatul de rezonanță magnetică (IRM) timp de mai multe minute, astfel încât activitatea cerebrală să le fie urmărită. În acest timp, patrupezii au fost puși să asculte mai multe sunete, printre care plânsul sau râsul unui om sau lătratul altor câini.

Experimentul a fost repetat ulterior și în cazul oamenilor, cercetătorii observând astfel că și în cazul câinilor și în cazul persoanelor, la auzul sunetelor respective a fost stimulată aceeași zonă a creierului.

Ambele grupuri au prezentat o activitate neuronală intensă atunci când au auzit voci care reflectau emoții pozitive. Reacția a fost inversă la auzul unor sunete care exprimau emoții negative, precum plânsete sau vaiete. Pe de altă parte, și oamenii și câinii au răspuns mai puternic la sunetele făcute de special proprie.

Mai multe informații și imagini cu animale, aici

„Câinii și oamenii se asemănă în multe feluri în ceea ce privește modul de socializare, însă până acum nu am știut că au și mecanisme similare de procesare a informației în creier”, a explicat Andics. „Această similitudine ne ajută să explicăm de ce comunicarea vocală între oameni și câine este atât de eficientă. De aceea câinii pot înțelege sentimentele și empatiza atât de bine cu stăpânii lor”, a adăugat acesta.

Cercetătorul a subliniat că până acum se cunoștea faptul că o astfel de asemănare există doar între creierul umani și cel al maimuțelor macac.