Premierul Victor Ponta, ministru interimar de Finanțe, a declarat agenției MEDIAFAX că l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Enache Jiru la conducerea Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC Bank), în locul lui Radu Ghețea.
Enache Jiru și-a început cariera la Banca Națională a României, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internaționale, iar din 1998 a alternat între funcții publice și poziții de conducere în mediul privat.
El a fost vicepreședinte la CEC Bank, în 2000-2001, și președinte al băncii, în intervalul cuprins între toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a ocupat poziția de secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în 2001-2004 și din iulie 2012, cu atribuții legate de coordonarea Trezoreriei statului.
Pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere și Directorat.
Ponta a avut anterior, la Guvern, o întâlnire cu fostul ministru al Finanțelor Daniel Chițoiu.
Luni dimineața, Ponta a declarat că nu numește el personal conducerea CEC, ci că aprobă o procedură inițiată de fostul ministru Chițoiu.
„Nu am discutat cu domnhul Ghețea. Eu nu pot și nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcție. Eu aprob o procedură pe care domnul Chițoiu a inițiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, așa cum există și în alte bănci și în alte societăți, după care reprezentanții în AGA și în CA vor desemna conducerea. Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finanțe face numirile în AGA și mai departe în CA”, a”, a spus Ponta.
Joi, premierul Victor Ponta anunțase că, în calitate de ministru interimar de Finanțe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Ghețea din funcția de șef al CEC, precizând că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Chițoiu, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni.
În luna noiembrie, Chițoiu a afirmat că a fost sunat de către președintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Ghețea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii și Consemnațiuni, fără a motiva această intervenție.
Declarația a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica președintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din județul Călărași, împrumut garantat cu soldurile prezente și viitoare ale unui cont deschis la CEC și cu terenul agricol achiziționat.