Prima pagină » Magazin » Ce fel de voci preferă bărbații și femeile – studiu

Ce fel de voci preferă bărbații și femeile – studiu

Ce fel de voci preferă bărbații și femeile - studiu
Elementele care determină gradul de atractivitate al vocilor au fost identificate de cercetătorii americani de la Universitatea California din Santa Cruz, care au ajuns cu această ocazie la o concluzie surprinzătoare, informează huffingtonpost.com.

Studiile precedente au arătat că bărbații au tendința de a prefera femeile cu voci cu tonalități înalte, care sunt asociate cu niveluri ridicate de estrogen, iar femeile tind să aprecieze bărbații cu voci adânci, care sunt asociate cu concentrații mari de testosteron.

Însă un nou studiu sugerează faptul că oamenii sunt atrași în același timp de vocile similare cu ale lor – întrucât asemănarea îi face pe oameni să simtă că fac parte dintr-un anumit grup social.

„Vocea este un instrument uimitor de flexibil pe care îl folosim pentru a ne construi identitatea”, a declarat profesorul Molly Babel, profesor la departamentul de lingvistică al Universității California din Santa Cruz, coordonatoarea acestui studiu.

„Foarte puține elemente din vocile noastre sunt invariabile și am avut bănuiala că preferințele noastre vizează mult mai mult decât forma și dimensiunile fizice ale oamenilor”, a spus Molly Babel.

Pentru acest studiu, Molly Babel și colegii ei i-au invitat pe studenții acestei universități din California să acorde note în funcție de gradul de atractivitate pentru 60 de voci diferite (30 feminine și 30 masculine) aparținând unor persoane care locuiau la vest de fluviul Mississippi. Cercetătorii au descoperit că participanții au preferat vocile unor persoane care proveneau din propriile regiuni sau comunități.

„Acele persoane proveneau în majoritate din California, dar unele dintre ele locuiau în statele învecinate. Trei dintre voci aparțin unor persoane care locuiesc în Minnesota. Vocile erau foarte variate, întrucât acopereau toată această regiune geografică și toată gama de dialecte, însă gradul de variație nu era unul uriaș. Nu era deloc ușor ca atunci când trebuie să identifici accentul din sudul Statelor Unite de accentul din New York și New Jersey. Cuvintele pe care le-am folosit în studiul nostru au contribuit, totodată, la îngustarea panelului de elemente variabile, și au putut să ilustreze pe deplin varietatea de dialecte din vocile noastre”, a explicat Molly Babel.

De exemplu, voluntarii au preferat vocile feminine care pronunțau vocala „u” (echivalentul sonor din limba engleză al grupului de vocale dublate „oo”) ca în cuvântul „goose” („gâscă”), cu o pronunție mult mai amplă – o caracteristică a limbajului de pe coasta de vest din Statele Unite.

Studiul a apărut în ediția online a publicației PLOS ONE.