Ministerul spaniol al Culturii va relua vizitele de probă în peștera de la Altamira, din localitatea Santillana del Mar, aflată în comunitatea autonomă spaniolă Cantabria, după 12 ani în care aceasta a fost închisă din cauza degradării. Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, obiectivul primei vizite de probă, care va avea loc joi, vizează analiza impactului prezenței oamenilor asupra nivelului de conservare a peșterii, scrie Agerpres.
Cei cinci participanți la vizită au fost aleși aleatoriu, dintre vizitatorii Muzeului de la Altamira, de către responsabilii programului de cercetare pentru conservarea preventivă și regimul de acces în peștera de la Altamira, început în 2012. Vizita care va avea loc joi este prima de când s-a închis ultima oară peștera, în urmă cu 12 ani. Până în luna august, pe durata acestor vizite de probă, în peșteră vor intra 192 de persoane, precizează comunicatul de presă citat.
Cercetătorii au stabilit și protocolul pentru accesul în peșteră: vizita va dura 37 de minute, iar în fiecare loc al itinerariului, vizitatorii vor rămâne o anumită perioadă de timp. Vizitatorii vor intra în grotă cu salopete, șepci, măști pentru față, precum și încălțăminte specială. Vizitatorii nu vor putea atinge nimic din peșteră și nici nu le va fi permisă fotografierea sau filmarea.
Pe durata vizitei, cercetătorii vor controla temperatura aerului și a rocilor, umiditatea relativă a aerului, contaminarea la nivel microbiologic, nivelul apei infiltrate, al radonului (gaz radioactiv) și al bioxidului de carbon.
Redeschiderea peșterii de la Altamira a fost anunțată din luna ianuarie. Autoritățile locale au decis redeschiderea provizorie a grotei în care s-au documentat adevărate cicluri artistice ale preistoriei, cu admiterea a cinci vizitatori pe săptămână, pentru a putea analiza astfel impactul prezenței oamenilor înainte de deschiderea definitivă.
Vizitele turistice regulate înăuntrul peșterii de la Altamira, considerată „Capela Sixtină” a artei rupestre paleolitice, au fost suspendate în septembrie 2002, după ce s-a observat că în interior apăruseră microorganisme care deteriorau picturile.