UDMR îi traduce lui Ponta LISTA CONDIȚIILOR pentru a intra la guvernare

UDMR îi traduce lui Ponta LISTA CONDIȚIILOR pentru a intra la guvernare
Publicat: 27/02/2014, 22:41
Actualizat: 10/08/2015, 20:31

După o serie de discuții neoficiale și o întâlnire oficială, în care UDMR-ului i s-au oferit posturile de vicepremier și două ministere, Kelemen Hunor i-a informat pe delegații maghiarilor că Uniunea poate spune da intrării la guvernare, dacă i se îndeplinesc anumite desiderate.

Discuțiile de până acum au vizat, pe lângă posturile de vicepremier, miniștri, secretari de stat și funcții în administrația locală, și o serie de probleme restante. Este vorba în primul rând despre înființarea Universității de medicină în limba maghiară, la Târgu Mureș, prevăzută de trei ani în Legea Educației, însă blocată de guvern. De asemenea, un subiect a fost cel referitor la folosirea simbolurilor naționale, în condițiile în care multe primării conduse de maghiari au fost date în judecată pentru arborarea steagului secuiesc. În discuție rămân, totodată, celelalte prevederi din protocolul semnat în 2012, referitoare la revizuirea Constituției, reorganizarea teritorială și reglementarea drepturilor culturale.

„Cu facțiunile Senat și Cameră, suntem limba cântarului. Depinde de noi dacă recunoaștem șansele momentului. Avem trei opțiuni: în opoziție, din Parlament să sprijinim Guvernul, cum am făcut în perioada 2000-2004, sau, dacă am recunoscut situația actuală, dacă formulăm condiții bune, nu de dragul guvernării, putem spune da, în anumite condiții să acceptăm guvernarea. Despre asta vom vorbi azi și mâine cu președinții județeni (ai UDMR – n.r.). Nu avem timp să așteptăm, până luni la prânz trebuie să decidem dacă primim mandatul, pe cine, ce să alegem. Cred că suntem destul de înțelepți, ca reprezentanți ai 80 la sută din unguri. Nu trebuie să judecăm o problemă de ideologie, nu e vorba ca ungurii din Ardeal să fie de stânga sau de dreapta”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit lui Kelemen, în anii de când UDMR a ieșit de la guvernare, odată cu Guvernul Ungureanu, reprezentanții Uniunii din Parlament și administrațiile locale au demonstrat că, dacă au în spate comunitatea, sunt apți să-și facă datoria, să le reprezinte interesele, având „această misiune”. El a adăugat însă că, față de perioada 2008-2012, instrumentele lor sunt mult mai slabe.

„Avem datoria să facem aceste analize și să formulăm concluziile corespunzătoare, ca în 2014, 2015, 2016 să redobândim ce am pierdut. Trebuie să fim la Bruxelles, în administrațiile locale, în Parlament. Se schimbă vremurile, în perioada ce vine se produc schimbări, modificări în Tratatul de la Lisabona, probabil pentru minorități se vor deschide noi măsuri, noi instituții. Am văzut că dacă avem reprezentanți – trei am trimis, doi ne-au reprezentat – se poate discuta clar, concis în PE și să ne găsim parteneri. În alegerile europarlamentare trebuie să ne bazăm pe noi înșine și să convingem ungurii”, a spus Kelemen Hunor, care a subliniat că e nevoie de implicarea fiecărui primar, consilier local sau activist UDMR care vrea să facă ceva.

Dilema lui Marko

La rândul său, fostul președinte al UDMR Marko Bela a susținut că Uniunea poate să își asume rolul de guvernare, în „condițiile corespunzătoare”, adăugând: „Fără noi nu e reformă în țară, fără noi nu există progres”.

„Dacă condițiile sunt corespunzătoare, atunci UDMR poate să își asume rolul de guvernare. Dacă UDMR, pentru comunitatea maghiară din România, prevede priorități în pachetul de guvernare, atunci UDMR este obligat să își asume rol la guvernare. Aici e dilema. Dacă există aceste condiții, dacă sunt (prevăzute – n.r.) prioritățile care sunt importante”, a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a arătat că Uniunii i s-a oferit intrarea la guvernare și ținând cont de rolul ei de „forță stabilizatoare”.

„Dacă vom avea garanții preliminare, că până la urmă acest pachet de reforme amânat de doi ani știm cum trebuie să arate și se va înfăptui, atunci UDMR trebuie să își asume rolul de guvernare. Fără noi nu e reformă în țară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit și la acest rol de forță stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre”, a spus Marko Bela.

Borbely: Putem avea un guvern mai capabil decât cel dinainte

În același ton, vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a susținut că Uniunea are o echipă puternică și, în mod sigur, dacă va intra la guvernare, va fi „un nou guvern mai capabil decât cel care a fost”, care „s-a ocupat de certuri, nu de guvernare”.

„Avem o echipă puternică, lucrează la text, sunt diferite tipuri de probleme – cele care țin de minorități, cele care țin de toată societatea, economic, social, infrastructură. E sigur că vom putea avea un nou guvern mai capabil decât cel care a fost, pentru că a fost un guvern slab, după părerea mea, s-au ocupat colegii de certuri, nu de guvernare. Noi o să vedem, în funcție de discuții, vom decide ce fel de sprijin dăm acestui guvern”, a spus Borbely.

Acesta a adăugat că, în condițiile în care opoziția este „fărâmițată”, este clar, în momentul de față, că pentru un nou guvern ar fi nevoie de voturile UDMR.

„Întrebarea care se pune: vrem o instabilitate sau o criză guvernamentală de luni de zile, sau vrem să avem un guvern? În condițiile în care putem să ne înțelegem cu colegii, probabil duminică va fi întâlnirea decisivă, atunci da, vom da sprijin. E altceva dacă ești acolo în guvern și poți să îți argumentezi părerea, nu fugi în fiecare zi la guvern, ca să reglezi cum votezi în Parlament. După părerea mea – nu avem încă o decizie colectivă – dacă îți asumi răspunderea, trebuie să îți asumi în guvern. Va fi o problemă deschisă în următoarele zile cum și în ce condiții. Sper ca duminică să putem tranșa această problemă”, a conchis vicepreședintele politic al UDMR.

Ela Giurgea, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024