Cel puțin unui pacient internat la Spitalul Județean Slatina i s-ar fi transfuzat sânge infectat cu virusul hepatic B. Situația a fost semnalată chiar de Centrul de Transfuzii din Slatina, care a trimis la unitatea sanitară sânge suspectat că ar fi infectat cu hepatită B la spital.
Ministerul Sănătății a demarat o anchetă în acest caz.
Andrei Iordache, directorul Spitalului Județean Slatina a declarat că donatorul este suspectat că ar fi purtător al virusului hepatic B și că sângele acestuia a fost deja transfuzat unui pacient.
„Donatorul centrului este suspicionat cu un titlu crescut de virus hepatic B. Din păcate, suspiciunea a apărut foarte târziu. Noi am și transfuzat sangele cel puțin unul pacient și sperăm să nu fie infestat”, a mai spus directorul spitalului.
Ministerul Sănătății analizează această situație. Ministrul interimar, Nicolae Bănicioiu, a dispus vineri efectuarea unui anchete la Spitalul Județean și la Centrul de Transfuzie Slatina, după ce sânge infectat cu hepatită B ar fi fost transfuzat unor pacienți, pe durata controlului Centrul fiind închis. Acesta a precizat că, din datele pe care le deține până în prezent, ar fi vorba de un singur pacient care ar fi infestat cu virusul hepatic B.
„Imediat ce am aflat că ar putea fi vorba despre sânge infectat, care ar fi fost transfuzat unor pacienți, am dispus efectuarea unui control la Centrul din Slatina și la Spitalul Județean. Pe durata controlului, Centrul de Transfuzie Slatina a fost închis”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul interimar al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul a precizat că, până la finalizarea controlului, Spitalul Județean a fost arondat Centrului de Transfuzie Gorj.
Directorul Centrului de Transfuzie București, Doina Goșa, a declarat pentru Mediafax că, pentru a putea face dovada că un pacient a fost infectat cu virus hepatitic B, în timpul transfuziei, ar fi fost nevoie ca acesta să fi făcut testul antigenului hepatitic B la internare.
„Pacientul ar putea fi purtător al virusului hepatitic B și să nu aibă niciun simptom de boală. În plus, orice sânge sau produs de sânge care se transmite de la centrele de transfuzie către spitale sunt testate, iar mostre din aceste produse sunt stocate timp de un an în centru”, a explicat Doina Goșa.