Ideea, menționată sâmbătă de președintele Barack Obama în cursul unei conversații telefonice cu omologul său rus, este de a răspunde punct cu punct îngrijorărilor formulate de Moscova pe tema situației din Ucraina, a precizat un oficial al Casei Albe pentru jurnaliști, refuzând să fie citat.
Președintele Obama a evocat această idee marți, în cursul unei conversații telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit acestui oficial, care a subliniat importanța legăturilor diplomatice și economice dintre Germania și Rusia în vederea facilitării dialogul.
Obama și Merkel au discutat pe marginea „importanței unei detensionări, cu trimiterea unor observatori internaționali”, și lansării unui dialog între Moscova și Kiev.
„Detensionarea” situației include retragerea militarilor ruși la bazele lor din Crimeea, a explicat oficialul.
În plus, problema privind legitimitatea Guvernului interimar de la Kiev, nerecunoscut de Putin, va fi în cele din urmă rezolvată prin alegerile prevăzute să aibă loc în mai, a subliniat el.
În paralel, Statele Unite vor continua să sporească presiunile asupra Rusiei, prin intermediul unor sancțiuni economice, a subliniat acest oficial, avertizând în privința unor consecințe mai severe dacă mișcările de trupe ruse vor depăși teritoriul Crimeei și vor continua în estul Ucrainei.
Acest oficial a apreciat că economia Rusiei este fragilă și suferă în urma sancțiunilor adoptate.
Marți, președintele Obama a respins declarațiile lui Putin cu privire la situația din Crimeea. Putin „nu înșeală pe nimeni”, potrivit lui Obama.
„Toată lumea recunoaște că Rusia are interese legitime față de ceea ce se întâmplă într-o țară vecină, însă aceasta nu-i oferă dreptul să recurgă la forță pentru a-și exercita influența în acea țară”, a avertizat Obama.
Totuși, președintele american a sugerat că lasă o portiță deschisă pentru o soluție diplomatică și a menționat că deține „informații potrivit cărora președintele Putin își alocă timp pentru a reflecta la ceea ce se întâmplă”.