CCR judecă sâmbătă contestația privind noul Guvern. Zegrean: „Este o situație absolut nouă”

CCR judecă sâmbătă contestația privind noul Guvern. Zegrean: Este o situație absolut nouă
Publicat: 05/03/2014, 14:14
Actualizat: 07/07/2016, 22:03

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că judecătorii CCR nu au mai fost puși în fața unei astfel de situații de a valida un nou Guvern și că trebuie studiată contestația depusă marți de PDL și PMP. El a estimat că o decizie va fi luată cât se poate de repede, însă până vineri este puțin probabil, dat fiind că programul Curții este plin.

UPDATE 14.05 CCR a decis că va judeca sâmbătă contestația depusă împotriva validării noului Guvern.

„Este o situație absolut nouă, astfel de situații nu am mai avut. Sigur, am să vă spun imediat ce stabilim un termen. Săptămâna aceasta, zilele sunt toate pline. Astăzi avem ședință de la 10.00, mâine avem ședință toată ziua. Vineri, în general, nu se țin ședințe. Or, nu putem până vineri. Nu știu cum am putea vineri să stabilim. Ar trebui să și citim dosarul”, a precizat Augustin Zegrean.

„În Constituție nu scrie nicăieri că trebuie să avem 10, 20 sau 120 de ministere. Nu putem da noi jos Guvernul, numai Parlamentul poate. Iar acest Guvern încă nu a fost demis, deci țara e pe mâini bune”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Zegrean a spus că miercuri și joi sunt zile pline deja în agenda CCR, iar vineri de obicei judecătorii nu au ședințe. El a mai explicat că până la luarea unei decizii de către CCR, rămâne în vigoare Guvernul anterior, pentru că el nu a fost demis.

„Vedeți că au fost țări care… De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern și se pare că a dus-o mai bine în perioada aia”, a mai spus Zegrean.

Curtea Constituțională nu s-a mai confruntat cu o situație de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineața, și judecătorul CC Petre Lăzăroiu.

Ce solicită PDL și PMP judecătorilor

PDL și PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marți este neconstituțională.

Liderul deputaților PDL, Gheorghe Tinel, a declarat, miercuri, că sesizarea la Curtea Constituțională semnată de 37 de deputați PDL și 15 parlamentari neafiliați după validarea de către Parlament a Guvernului a fost înregistrată marți noaptea.

Potrivit lui Gheorghe Tinel, acordul semnat de PSD cu UDMR a dat modificări de fond la programul de guvernare și a arătat că Victor Ponta nu poate fugi de răspundere și ar avea ca variante ori să-și angajeze răspunderea pe programul de guvernare ori să demisioneze.

„Cerem CC să arbitreze un conflict juridic de natură constituțională”, a precizat liderul deputaților PDL într-o conferință de presă, arătând că în opinia sa CC ar trebui să se pronunțe „imediat”.

În sesizarea PDL la CC democrat liberalii arată că Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului la propunerea primului ministru, dar că hotărârea adoptată de Parlament este neconstituțională deoarece prin acordul încheiat de UDMR s-a modificat programul de guvernare.

„Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului și nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condițiile art. 85 alin. 3 din Constituție. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental și un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituțională”, se arată în sesizarea PDL.

În sesizare se mai arată că, atunci când se completează programul de guvernare, sunt prevăzute două căi procedurale prin Constituție.

„O primă cale presupune desfășurarea procedurii constituționale prevăzute la art. 103 din Constituție, prim-ministrul trebuind să-și dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condițiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege în condițiile art. 114 din Constituție. În situația de față nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale și, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituțională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituție, cât și cele din art. 114 din legea fundamentală”, se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.

Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament „a consfințit” o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.

Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în ședința comună din data de 4 martie este neconstituțională.

Marți, președintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL și cei ai PMP au atacat la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului privind noua componență a Guvernului.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți seara, că „cea mai rapidă soluție”, pe care i-a și propus-o premierului Victor Ponta, este aceea a adoptării, miercuri, în Guvern, a noului program de guvernare, asupra căruia să fie asumată apoi răspunderea în Parlament.

Președintele a precizat că a discutat marți cu premierul Victor Ponta. „Sper ca în perioada următoare să dea o soluție, soluția constituțională, a asumării răspunderii actualului guvern, repet, a actualului guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianțe politice din Parlament”, a continuat Băsescu.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Celulele stem crescute în spațiu au un avantaj surpriză