„Proiectul de lege propune să fie acordate asemenea prerogative președintelui și Guvernului”, a declarat șeful Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliulu Federației (Camera superioară a Parlamentului) Andrei Klișas, citat de agenția RIA Novosti.
El a anunțat că, pentru moment, juriștii „studiază în mod atent problema” constituționalității confiscării unor active și conturi ale unor firme străine și persoane fizice.
„Dar, în tot cazul, nu ne îndoim că acest lucru nu corespunde normelor europene. Este suficient să ne amintim exemplul Ciprului, când confiscarea a devenit una dintre condițiile acordării unui ajutor de către Uniunea Europeană (UE) țării”, a spus el.
Klișas nu a oferit detalii despre acest proiect de lege, dar a apreciat că „orice sancțiune trebuie să fie reciprocă”.
Un consilier de la Kremlin, Serghei Glaziev, a declarat marți că Rusia își va reduce „la zero” dependența economică față de Statele Unite, în cazul în care Washingtonul îi va impune sancțiuni din cauza situației din Ucraina, și a avertizat că acest lucru va conduce la un „krach” al sistemului financiar american.
El a evocat atât posibilitatea utilizării altor valute decât dolarul, cât și posibilitatea de a nu rambursa împrumuturi contractate la bănci americane.
O sursă de la Kremlin a anunțat, totuși, la scurt timp după aceste declarații, pentru agenția publică RIA Novosti, că Glaziev și-a exprimat opinia personală și că nu este vorba despre poziția oficială a Kremlinului.