De mai multe săptămâni, autoritățile pregătesc o serie de ceremonii oficiale în semn de omagiu pentru fostul președinte (1999-2013), la care au fost invitați numeroși șefi de stat. În absența unei liste oficiale de invitați, doar președintele nicaraguan Daniel Ortega și cel bolivian Evo Morales și-au confirmat prezența marți.
„Mergem în Venezuela pentru a-l susține pe fratele nostru președinte Maduro și Guvernul său”, a anunțat Ortega, în timp ce succesorul și moștenitorul politic al lui Hugo Chavez este ținta, de o lună a manifestațiilor studențești și ale opoziției.
Această mișcare, lansată la 4 februarie în provincie, consideră că Guvernul este responsabil de lipsa gravă a securității, de o inflație record (peste 56 la sută în 2013) și de penuriile recurente de bunuri de primă necesitate. Violențele care au însoțit manifestațiile s-au soldat deja cu moartea a 18 persoane și rănirea altor 260.
Miercuri, studenții și simpatizanții opoziției au prevăzut noi manifestații pe străzile mai multor orașe.
Deputata Maria Corina Machado, omul de încredere al liderului Voinței Populare (dreapta) Leopoldo Lopez, arestat la 18 februarie pentru incitare la violență, și-a anunțat marți pe Twitter prezența alături de manifestanți la San Cristobal (nord-vest), leagănul mișcării studențești.
Lidera studenților Gabriela Arellano a făcut apel la organizarea unei manifestații în piața Brion, în cartierul Chacaito din capitală, un bastion al opoziției, la ora 10.00 (16.30 ora României).
Câteva mii de manifestanți au protestat marți la Caracas, ocazie de noi incidente care s-au produs în piața Altamira, în estul orașului, între circa 300 de tineri radicali și poliție, care i-a dispersat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Congresul american a condamnat, marți, aproape în unanimitate Guvernul venezuelean pentru reprimarea manifestațiilor și opoziției.
Prima țintă a manifestațiilor, președintele Maduro, ales cu o majoritate redusă în aprilie 2013, nu a încetat să denunțe o „tentativă de lovitură de stat”, orchestrată cu ajutorul Statelor Unite. Săptămâna trecută, el a acceptat deschiderea unui dialog național, dar opozanții și studenții nu au participat.
Marți seara, Maduro a făcut apel pe Twitter ca predecesorul său fie omagiat „în pace și dragoste”.
Atent să mențină legătura cu mentorul său, fostul șofer de autobuz și sindicalist promovează continuitatea politicii acestuia și întreține cultul personalității sale.
La Caracas, figura „Comandantului” este încă vizibilă la multe colțuri de stradă, iar el este văzut sau auzit la orice oră în presă.
Printre celebrările prevăzute miercuri figurează și o ceremonie în Cazarma Montagne, care adăpostește rămășițele pământești ale fostului comandant de parașutiști.
Zona, care a devenit loc de pelerinaj, este locul unde tânărul ofițer Chavez a încercat să desfășoare o lovitură de stat împotriva președintelui Carlos Andres Perez la 4 februarie 1992. Eșecul acestei tentative i-a adus doi ani de închisoare dar și o popularitate care nu s-a dezmințit ulterior, mai ales în rândul celor săraci.
Comemorarea de miercuri va începe cu o defilare „civilo-militară” pe Strada Iluștrilor, în vestul capitalei Caracas, în cadrul căreia Guvernul va etala echipament militar de ultimă generație achiziționat cu costuri mari grație rentei petroliere.
Mândria flotei armatei bolivariene, avioanele de vânătoare Suhoi-30 survolează de mai multe zile capitala, în ceea ce opoziția a calificat drept o tentativă de intimidare. Guvernul evocă, la rândul său, simple zboruri de antrenament în vederea celebrărilor de miercuri.
Un alt eveniment notabil este că postul de televiziune latino-american Telesur, al cărui sediu se află în Venezuela, va difuza în avanpremieră în cursul serii documentarul „Prietenul meu Hugo”, realizat de celebrul regizor american Oliver Stone.
Având o durată de 50 de minute, filmul este format în principal din mărturii care ar trebui să „ofere o idee despre dragostea pe care i-o poartă poporul” lui Chavez și lipsa pe care i-o simte acesta, potrivit regizorului.