Ponta și-a dus miniștrii cu autocarul la Cotroceni să depună jurământul. Băsescu: „Șampanie n-am, că premierul mi-a dat un buget foarte mic”

Publicat: 06/03/2014, 08:57
Actualizat: 07/07/2016, 00:55

Miniștrii Guvernului Ponta 3 au depus miercuri seara jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele Traian Băsescu a acceptat, în cele din urmă, noua formulă de guvern propusă de Victor Ponta, împreună cu UDMR, PC și UNPR și a semnat decretele de numire în funcție a noilor miniștri.

gândul a transmis LIVE TEXT:

UPDATE 19:45 Guvernul a aprobat, miercuri seara, programul politic care actualizează programul de guvernare, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Documentul va fi transmis Parlamentului joi dimineața, au precizat sursele.

UPDATE 18.00 Noii miniștri ai cabinetului Ponta 3 depun jurământul.

„Este un moment important, o schimbare extrem de puternică de Guvern. Nu-mi rămâne decât să vă doresc succes. Mă impresionează numărul mare de miniștri tineri. Și eu am încercat, cu unii am reușit, cu alții nu. Tinerețea aduce mai multă fantezie în exercițiul guvernamental”, a spus Traian Băsescu, la încheierea ceremoniei.

Președintele a anunțat și că a semnat memorandumul privind acordul cu FMI.

„Salut revenirea la guvernare a UDMR-ului, vechi aliat și un aliat de nădejde atunci când te-ai înțeles cu ei, vă pot spune din proprie experiență. Șampanie n-am, că premierul mi-a dat un buget foarte mic. Vorbiți să vă dea la Palatul Victoria”, a mai spus Traian Băsescu.

Ioana Petrescu, noul ministru al Finanțelor.

Gabriel Oprea devine ministrul care a depus jurământul de două ori în aceeași zi: o dată ca ministru de Interne, iar acum ca vicepremier.

Gabriela Szabo a depus jurământul pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

Bogdan Stanoevici, noul ministru pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

„Am avut o nouă discuție cu premierul Victor Ponta, după ceremonia de numire a lui Gabriel Oprea în funcția de ministru de Interne. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul își va asuma răspunderea pe un nou program de guvernare, în consecință eu voi valida astăzi miniștrii care au trecut ieri prin Parlament”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă există un acord scris între el și Victor Ponta, președintele a negat: „Este vorba de un acord verbal. Am mizat foarte mult pe cuvântul de onoare al fiecăruia”. Președintele a spus că nu există un termen exact pentru asumarea răspunderii pe noul program de guvernare.

„Mie mi se pare extrem de important ca CCR să se pronunțe, pentru că este o situație absolut nouă”, a mai spus Băsescu.

El a explicat că a ajuns la această soluție de comun acord cu Victor Ponta, pentru că dacă ar fi așteptat decizia CCR și aceasta ar fi fost negativă, ar fi durat foarte mult până la numirea unui nou guvern.

„Dacă sâmbătă CCR va constata că trebuie să fie un program de guvernare nou, procesul ar fi durat foarte mult, pentru că ar fi obligat la așteptarea până când se depuneau toate actele”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă Gabriel Oprea va deveni singurul ministru care depune jurământul de două ori în aceeași zi, președintele a spus că da, după ce s-a consultat scurt cu un consilier juridic: „Asta-i viața!”. Oprea a depus astăzi jurământul pentru numirea în funcția de ministru al Afacerilor Interne, iar diseară va fi numit ca vicepremier.

Ponta: Imediat după învestire, noul guvern va transmite către parlament un program politic care să actualizeze programul de guvernare

La scurt timp după anunțul făcut de președintele Traian Băsescu, premierul a precizat că este vorba despre un acord politic menit să rezolve criza guvernamentală. Totodată, Victor Ponta a precizat că programul de guvernare va fi actualizat în conformitate cu noua componență politică a cabinetului.

„Astăzi am găsit o soluție politică împreună cu președintele Traian Băsescu pentru a nu prelungi o situație de instabilitate guvernamentală sau constituțională. Lucrurile sunt foarte clare, președintele va emite decretele de numire a noilor miniștri. Imediat după învestirea noilor miniștri, noul guvern va transmite către parlament un program politic care să actualizeze programul de guvernare, în sensul în care anumiți termeni să fie înlocuiți în funcție de noua compoziție politică. Obiectul contestării la CCR dispare”, a declarat Ponta.

Mai mult, primul-ministru a punctat faptul că săptămâna viitoare va prezenta Parlamentului noutățile programului de guvernare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?