Potrivit unui studiu efectuat pe câteva mii de femei și bărbați cu vârsta de peste 50 de ani, de cercetătorii americani de la University of Southern California, persoanele care aveau o dietă bazată predominant pe produse de origine animală prezentau un risc de două ori mai mare de deces prematur decât cele care consumau proteine animale în cantități mai reduse.
Aceste persoane aveau o probabilitate de patru ori mai mare de a deceda din cauza cancerului, ceea ce poate fi comparat cu riscurile la care se expun fumătorii.
Oamenii de știință americani susțin că proteinele din carne, brânză, ouă și alte produse animale „hrănesc” celulele canceroase și accelerează îmbătrânirea celulelor corpului.
Aceștia recomandă ca persoanele cu vârsta de peste 50 de ani să reducă aportul de proteine de origine animală și să își asigure rezerva de proteine din pește, fasole și leguminoase.
Cu toate acestea, vestea bună este că această restricție alimentară nu durează la nesfârșit, deoarece proteinele de origine animală sunt benefice pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care au nevoie de mai multe astfel de nutrimente pentru a combate slăbiciunea organismului.
Cercetătorii americani recomandă ca o persoană cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani, cu o greutate de aproximativ 55 de kilograme, să consume aproximativ 45 de grame de proteine pe zi – echivalentul a două cotlete de porc.
Studiul a fost realizat pe fondul a numeroase avertizări privind pericolul consumului de carne roșie și procesată. Profesorul Valter Longo, de la University of Southern California, a urmărit legătura dintre dietele a aproximativ 6.400 de americani și starea lor de sănătate, într-un interval de 18 ani.
Cercetătorii americani consideră că proteinele de origine animală ar putea avea un rol nociv, deoarece „hrănesc” un hormon numit IGF1, care, pe lângă faptul că ajută la creșterea corpului, alimentează celulele canceroase și accelerează procesul de îmbătrânire.
Profesorul Valter Longo recomandă persoanelor de toate vârstele să își asigure rezerva de proteine din pește, fasole și leguminoase.