Costoiu: România are cea mai mare pondere a tinerilor fără nicio slujbă din Europa

Costoiu: România are cea mai mare pondere a tinerilor fără nicio slujbă din Europa
Publicat: 10/03/2014, 19:40
Actualizat: 22/05/2015, 10:19

Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat că în UE sunt 6,8 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani care nu au un loc de muncă.

„România înregistrează cel mai mare procent NEET – cei fără slujbă și cei care nu sunt cuprinși în nicio formă de școlarizare – din țările Uniunii Europene. La nivelul UE, în această categorie, sunt 6,8 milioane de tineri din categoria 25-29 ani, aceasta însemnând aproximativ 1 din 5 tineri”, a spus Costoiu, la conferința internațională „Menținerea tinerilor pe piața forței de muncă, în sistemul educațional și/sau în programe de formare profesională: Provocări comune – soluții comune”, organizată la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului, ponderea tinerilor din România care nu au nicio slujbă și care nu sunt cuprinși în nicio formă de pregătire este de 23%, adică peste media UE.

La nivelul anilor 2008-2012, România avea un procent NEET peste media europeană și la categoria de vârstă 15-24 de ani. „Cei mai mulți tineri au fost identificați la nivelul anului 2011 – 17,4% din totalul populației cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani, în timp ce în 2012 acest procent a scăzut la 13,1%”, a precizat Costoiu.
Ministrul delegat este de părere că, dată fiind această realitate, se impune o intervenție „complexă și rapidă”, în care măsurile din sfera educației și formării profesionale să fie secondate de unele în aria ocupațională.
El a mai spus că, la nivel național, sunt dezvoltate în prezent strategii privind reducerea părăsirii timpurii a sistemului educațional, învățământul terțiar și învățarea pe tot parcursul vieții.

Cu același prilej, Costoiu și-a manifestat speranța că, în curând, cursurile de antreprenoriat vor deveni obligatorii în universitățile românești.

La același eveniment, ministrul Educației, Remus Pricopie, a prezentat și un „portret” al tânărului din categoria NEET. „Printre principalele caracteristici avem existența unei dizabilități, calitatea de emigrant, un nivel scăzut de educație, proveniența din zone izolate, proveniența dintr-o familie cu venituri reduse, cu părinți în situație de șomaj, părinți cu un nivel scăzut de educație sau proveniența dintr-o familie dezorganizată”, a declarat ministrul Educației.
Potrivit lui Pricopie, prin memorandumul pentru aprobarea planului de implementare a garanției pentru tineri 2014-2015, semnată în decembrie 2013, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijin integrate circumstanțelor specifice ale tinerilor NEET. „Cred că, în acest mandat al Comisiei Europene, educația crescut foarte mult. Mandatul de educație din acești cinci ani ai CE a crescut prin conținut și prin integrare. Bugetul Erasmus pentru următorul ciclu financiar 2014-202 va fi cu 4 la sută mai mare”, a mai spus Pricopie.
La rândul său, președintele Comisiei de învățământ a Senatului, Ecaterina Andronescu, consideră că școala trebuie să pregătească generația tânără și pentru joburi care „nu s-au născut încă”, iar pregătirea să se facă în așa fel încât tinerii să se poată adapta la schimbările pieței muncii.

„Să ai o cifră a șomajului în rândul generației tinere de peste 25% este, cred, aproape o dramă. De aceea, eu nu pot decât să apreciez măsurile pe care Comisia Europeană le-a luat prin stabilirea unui program care să fie destinate integrării generației tinere pe piața muncii. Trebuie să găsim răspunsul la întrebarea ce trebuie să facem nou în școala românească, oricare ar fi nivelul școlii, în așa fel încât să creștem șansa absolvenților de a se integra pe piața muncii. Importantă este pregătirea tinerilor în așa fel încât să se poată adapta la schimbările de pe piațamuncii. Cred că școala trebuie să pregătească generația tânără și pentru joburi care nu s-au născut încă”, a declarat Andronescu.

Președintele Comisiei de învățământ a Senatului a precizat, în acest context, că Universitatea Politehnica din București intenționează să introducă proiecte care să crească capacitatea de angajare a absolvenților.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal