Contrabanda cu țigări a atins la cel mare nivel din ultimii ani

Contrabanda cu țigări a atins la cel mare nivel din ultimii ani
Publicat: 11/03/2014, 16:12
Actualizat: 04/02/2019, 10:14

În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menținut la circa 13%.

„Este vorba despre o creștere a pieței negre în ianuarie 2014 cu circa 1,5 puncte procentuale, față de finele anului trecut. (…) Un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. Tendințele înregistrate pe piața neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a rețelelor infracționale și sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluția contrabandei în lunile care urmează. (…) În mod cert, instabilitatea fiscală și reorganizarea ANAF, instituție responsabilă cu combaterea comerțului ilicit cu țigarete, sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an”, a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al BAT România.

Potrivit Novel Research, regiunile nord-vest (24,5%) și nord-est (24,2%) au fost în ianuarie cele mai afectate de comerțul ilicit, iar cea mai mare pondere din acest segment este deținută de produse «cheap whites» (mărci ieftine, care nu aparțin marilor producători și care sunt destinate pieței negre).

„În mod excepțional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istroric de 22,2% ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010. (…) creșteri semnificative, de peste 4 puncte procentuale, au înregistrat produsele provenite din Serbia și cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în țările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova și Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 puncte procentuale”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

La rândul său, Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România, Moldova și Bulgaria, a arătat că decizia neașteptată de indexare a cursului de schimb la care se plătește acciza a avut ca efect majorarea prețurilor la țigarete în ianuarie, ceea a dus adâncirea diferenței dintre prețurile produselor legale și ale celor ilegale.

„Pe piața legală, prețurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce prețul mediu pe piața neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. După cum știti, cursul de schimb utilizat în 2013 și aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/ euro. Din experiențele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obține rezultate frumoase pe hârtie și a «da bine» în ochii FMI, generează costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflația a dus la contrabandă și la inflație (…) În aprilie, este prevăzută creșterea anuală a accizei la țigarete”, a declarat Gilda Lazăr.

În opinia producătorilor de tutun de pe piața locală, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei, cu Ungaria și Bulgaria, și stabilirea unor atributii specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilicit cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

„Piața produselor din tutun este extrem de sensibilă și reacționează la schimbări neprevăzute, țigaretele fiind unul din cele mai taxate produse din Romania (circa 80% din preț reprezintaă taxe și accize). Este îngrijorător că asistăm acum la o creștere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situații este nevoie de un cadru de reglementare adecvat și stabil, de o politică fiscală predictibilă”, a declarat Sorana Mantho, director corporate affairs al Philip Morris România și Bulgaria.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe și contribuții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Baba Neagră, desertul din Basarabia ce ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Proiectil de calibrul 105 mm, depistat într-o localitate din Timiș
×