„Ajunsesem pe vechea legislație să avem în România 4.402 produse tradiționale, obținute în mare parte și în sistem industrial, fără limită de cantitate, fără să fie prevăzute controale elaborate din punct de vedere al cantității, din punct de vedere al metodei care se folosește pentru a obține un produs tradițional”, a spus Constantin.
El a adăugat că apetitul consumatorului din România este mai mare atunci când este vorba de produse tradiționale sau produse bio.
„Vânzările au crescut foarte mult și de aceea a existat această intenție a multor producători ca produsele respective să fie atestate ca fiind tradiționale, însă a existat o problemă de înșelare a consumatorului”, a explicat ministrul.
Prin noua lege, intrată recent în vigoare, produsele atestate ca tradiționale vor fi cu adevărat tradiționale, a spus Constantin.
Potrivit noilor norme, cantitatea produsă zilnic va fi limitată, la un aliment tradițional, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu excepția produselor de panificație, unde cantitatea nu trebuie să depășească 800 de kilograme pe zi.
„După noua legislație, toate produsele tradiționale trebuie să obțină din nou atestatul. Cred că vor fi mult mai puține produse tradiționale, pentru că astăzi, din păcate, foarte multe poartă denumirea de produs tradițional fără să fie tradiționale”, a mai spus Constantin.
Atestatele rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a ordinului, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini și a spațiului destinat producției. De verificarea produselor tradiționale se vor ocupa ministerele Agriculturii și Sănătății, precum și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Pe data de 6 martie, Ministerul Agriculturii a emis atestatul de produs tradițional numărul 1, pentru „pâinea tradițională Adriana”, produsă în localitatea Ghimbav din Brașov.