În referendumul prevăzut duminică, alegătorii sunt întrebați dacă doresc alipirea Crimeei la Rusia, deschizând posibilitatea unei anexări a peninsulei de către Moscova.
Acest scrutin este considerat ilegal de către Kiev și occidentali, care încearcă să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să nu-i dea curs.
Rezoluția respectivă va reafirma necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și va reitera faptul că referendumul încalcă Constituția ucraineană.
Ea va fi redactată în termeni „măsurați”, cu scopul de a încerca să convingă Beijingul să se delimiteze de Moscova. „Rusia va opune un vot de veto oricum”, a declarat un diplomat, dar o abținere chineză ar izola și mai mult Moscova.
În cursul celor cinci reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, China s-a limitat să repete două principii ale diplomației sale, și anume susținerea integrității teritoriale și neingerința în afacerile interne ale statelor, dar fără să critice în mod direct Rusia.
Atunci când Consiliul s-a pronunțat asupra unei crize similare între Rusia și Georgia, în 2008, Beijingul s-a abținut.
O dezbatere s-a instalat de câteva zile între occidentali cu privire la oportunitatea încercării prezentării unei rezoluții înainte de desfășurarea referendumului din Crimeea.
Însă este necesar ca acesta să aștepte reacția rusă de după scrutin pentru a face acest lucru, ceea ce deschide posibilitatea unei reuniuni de urgență a Consiliului duminică seara sau luni.
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, care a fost primit miercuri de către președintele american Barack Obama la Washington, urmează să se adreseze joi după-amiaza Consiliului de Securitate reunit într-o sesiune publică.