Gena respectivă, care codifică proteina IRX3, controlează metabolismul și consumul de energie, iar cercetătorii au descoperit că șoarecii care au un deficit de 30% din această proteină sunt de obicei mai slabi decât ceilalți.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii care aveau un deficit din această proteină cântăreau mai puțin în ciuda faptului că mâncau la fel și făceau la fel de multă mișcare ca ceilalți șoareci de laborator.
Când au primit o dietă bogată în grăsimi, șoarecii cu deficit de IRX3 și-au păstrat greutatea și nivelul normal de grăsimi, spre deosebire de ceilalți șoareci, care aproape și-au dublat greutatea.
De asemenea, celulele grase ale șoarecilor cu deficit de IRX3 erau mai mici, cercetătorii observând că aceștia aveau un nivel mai crescut de celule grase brune, care ard celulele grase albe ce formează țesutul adipos.
„Acești șoareci sunt slabi și pierd în greutate în primul rând prin pierderea grăsimii (…). Ei sunt rezistenți la obezitatea indusă de o dietă bogată în grăsimi și au o abilitate mult mai bună de a procesa glucoza – astfel încât par să fie protejați împotriva formelor de diabet”, a declarat profesorul Chin-Chung Hui, de la Universitatea din Toronto.
Cercetătorii au constatat că „gena grăsimii” interacționează cu altă genă, cunoscută drept FTO, ce favorizează luarea în greutate – iar persoanele care au variante ale genei FTO produc mai multe proteine IRX3 și au un risc mai mare de obezitate.
Cercetătorii au demonstrat că asocierea dintre IRX3 și FTO apare în cazul oamenilor, al șoarecilor și al peștilor-zebră – ceea ce sugerează o legătură evoluționistă între mai multe specii, care s-a format în urmă cu mii de ani.
Studiul, publicat în ediția online a revistei Nature, demonstrează că variantele genei FTO reglează apariția obezității prin legătura sa cu gena IRX3, identificată drept „gena grăsimii”.
„Informațiile noastre indică, fără niciun dubiu, că IRX3 controlează masa corporală și reglează alcătuirea corpului. Orice asociere între FTO și obezitate se datorează influenței genei IRX3”, a explicat Marcelo Nobrega, de la Universitatea din Chicago.